Teatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Localitatea: Cluj-Napoca
Judet: Cluj
Adresa: Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4
Program: -
Telefon: 0264/592.826
Fax: 0264/592.826
Website: teatrulnationalcluj.ro
E-mail: contact@teatrul
nationalcluj.ro

Teatrul National Lucian Blaga din Cluj este cea mai importanta institutie teatrala din Transilvania si printre cele mai prestigioase din Romania. Teatrul National din Cluj este organizatorul o data la doi ani a Galei Teatrelor Nationale, destinata in viitor si teatrelor nationale din Europa Centrala si de Est. Teatrul a fost inaugurat la 18 septembrie 1919, impreuna cu Opera Nationala din Cluj si Conservatorul de muzica “Gheorghe Dima”. Acesta a fost infiintat in mod simbolic, la aniversarea unui an de la momentul realizarii Unirii Transilvaniei cu Romania, din 1 decembrie 1918.

Din punct de vedere arhitectural cladirea are o volumetrie viguroasa, echilibrata, ce exprima clar functiunea, prin detasarea turnului scenei. Spre nord, fatada principala se compune in jurul arcadei majore a intrarii in care se simt reflexele baroce. Intrarea este marcata de o scara ampla si doua rampe curbe, iar golurile ferestrelor sunt dispuse simetric. Doua turnuri incununate de trige trase de cai flancheaza frontonul semicircular. Fatadele laterale sunt simple, cu registre de goluri dreptunghiulare si semicirculare. In interior exista o unitate compozitionala a volumului, decoratiei, mobilierului si a corpurilor de iluminat. Sala de spectacol care este ovala, cu doua niveluri de loji si un balcon, este acoperita cu o cupola pe traverse metalice. Mobilierul fix din sala si din balcon, oglinzile, corpurile de iluminat din foaier, garderoba sau hol, suporturile de umbrele din loji, carligele pentru fixarea draperiilor din holuri sunt specifice Artei si Stilului anilor 1900. Cladirea are o capacitate de 1.000 de locuri.

Misiunea Teatrulului National Lucian Blaga Cluj este sa ofere productii teatrale si un cadru de cercetare artistica performante la nivel local si national, pentru imbunatatirea artistica si profesionala a mediului teatral si cresterea nivelului de dezvoltare culturala a comunitatii orasului si a unor comunitati mai largi. De-a lungul timpului, Teatrul National din Cluj s-a impus ca unul dintre principalii promotori ai culturii romane din Transilvania. Intreaga opera dramatica a lui Lucian Blaga a fost jucata aici in premiera absoluta.

Teatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca este localizat in centrul istoric al orasului, in Piata Stefan Cel Mare numarul 2–4. Agentia de bilete se afla in Piata Stefan Cel Mare la numarul 14 (in statia de autobuze a liniilor 3, 35, 46b). Acesta este deschis de marti pana duminica de la ora 11:00 la 17:00.