Teatrul National Vasile Alecsandri din Iasi

Localitatea: Iasi
Judet: Iasi
Adresa: Str. Agatha Barsescu, nr. 18
Program: -
Telefon: 0232/267.824
Fax: 0232/254.499
Website: teatrulnationaliasi.ro
E-mail: tniasi@yahoo.com

Teatrul National Vasile Alecsandri este considerat a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara. Primul specatcol in limba romana s-a jucat in decembrie 1816, iar in 1837 functiona deja sub titulatura de Teatru National, lucru confirmat de afisele spectacolelor, iar curand, spectacolele vor fi organizate pe stagiuni. Administrarea teatrelor romanesc si francez impreuna a fost preluata in 1840 de Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi; 1840 este si anul oficial in care a fost fondat Teatrul National din Iasi.

Planurile cladirii apartin celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, ce au proiectat constructii similare din Viena, Praga, Odessa, Zurich. Cladirea Teatrului National este o veritabila bijuterie arhitectonica ce adaposteste adevarate monumente de arta: Cortina pictata in 1896 de mesterul vienez M. Lenz, prezinta in centru o alegorie a vietii, iar in dreapta alegoria Unirii Principatelor Romane; Cortina de fier, pictata de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separa etans scena de restul salii; Plafonul pictat de Al. Goltz, in culori pastelate, reprezinta alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe si ingeri si incadrat in stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Venetia cu 109 becuri.

Teatrul iesean a fost „populat” de la bun inceput de elite si a atras mari personalitati care s-au implicat in activitatea sa: A.D.Xenopol, Otilia Cazimir, Garabet Ibraileanu. Si numele lui Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu, Ioanel Teodoreanu, Iorgu Iordan, George Toparceanu, Andrei Olteanu si N.I. Popa sunt legate de aceasta institutie.

In prezent Nationalul din Iasi isi desfasoara activitatea in cele 4 sali de spectacol: Sala Mare (750 de locuri), Sala Studio Teofil Valcu (aproximativ 100 de locuri), Sala Teatru Club (aproximativ 150 locuri) si Sala Uzina cu Teatru (aproximativ 100 de locuri). Numarul premierelor pe stagiune variaza (10-12 titluri), iar lor li se adauga reluarile spectacolelor de succes. Repertoriul alcatuit pe baza valorii artistice a textelor propuse, pe baza criteriilor de utilizare a trupei, in urma ofertelor regizorale si testelor de piata cuprinde piese din dramaturgia clasica si contemporana, urmarind in aceeasi masura si promovarea noii dramaturgii romanesti.

Teatrul se afla, pe str. Agatha Barsescu nr. 18, in centrul orasului Iasi, vis-a-vis de Mitropolie, la aproximativ 150 m de Primarie si 400 m de Consiliul Judetean.