Teatrul National Mihai Eminescu din Timisoara

Localitatea: Timisoara
Judet: Timis
Adresa: Str. Marasesti, nr.2
Program: -
Telefon: 0256/499.908
Fax: 0256/201.288
Website: tntimisoara.com
E-mail: tntm.office@
tntimisoara.com

Teatrul National Mihai Eminescu din Timisoara este adapostit in cladirea Palatului Culturii. Primul demers in vederea infiintarii unui teatru si a unei opere la Timisoara s-a facut la 24 mai 1945 printr-un memoriu adresat Biroului local al Frontului National Democrat, memoriu care mentiona necesitatea acuta a existentei unor institutii teatrale profesioniste cu activitate permanenta. Inaugurarea oficiala a primei stagiuni are loc la 25 decembrie 1945 cu premiera piesei Ion al Vadanei de N. Kiritescu, regia - Lilly Bulandra.

Cladirea Palatului Culturii din Timisoara este, in prezent, sediul a patru institutii cu profil artistic: Teatrul National, Opera Nationala, Teatrul German de Stat si Teatrul de Stat „Csiky Gergely”. Constructia cladirii a inceput in 1871, dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner, celebri pe teritoriul fostului imperiu austro-ungar pentru teatrele realizate la Budapesta, Viena, Odesa etc., si a fost terminata in 1875, fiind partial finantata de catre administratia orasului. In prima sa forma, cladirea adapostea o sala de spectacole (actuala sala a Teatrului si Operei, respectiv scena, magaziile, anexe administrative si cabine), un han si, in jur, dispuse simetric, spatii comerciale. In interior, frescele realizate de pictorul Kiriakoff reproduc personaje din istoria si basmele poporului roman. Edificiul a devenit un simbol al libertatii dupa 1989, pentru ca de la balconul sau au rasunat primele discursuri impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu. Sala de spectacole a Teatrului National este construita clasic, in stil “cutie italiana” si are o capacitate de 600 de locuri in stal, balcoane si loje, dispuse frontal in raport cu scena.

Teatrul National Timisoara este, din 30 octombrie 2010, membru al retelei internationale de teatru European Theatre Convention, in urma votului unanim acordat teatrului timisorean de catre membrii conventiei, reuniti in Adunarea Generala de la Tel Aviv (28-31 octombrie 2010). Aceasta afiliere plaseaza Teatrul National Timisoara si, implicit, orasul pe care il reprezinta, pe o harta culturala europeana de amploare si va genera colaborari si coproductii europene in plan artistic, informal, educational si, nu in ultimul rand social.

Teatrul National Timisoara este amplasat pe str. Marasesti nr. 2, Timisoara.