Canionul 7 Scari

Localitatea: Dambu Morii
Judet: Brasov
Regiunea: Transilvania
Acces: Accesul principal se face dinspre localitatea Timisul de Sus si Dambul Morii, de pe drumul national DN1
Program: -
Website: -
Localizare: Muntii Piatra Mare, pe valea raului Sipoaia

Canionul 7 scari este un defileu sapat in calcar ce se afla in Muntii Piatra Mare in apropiere de comuna Dambu Morii pe valea raului Sipoaia, judetul Brasov. Canionul se afla la o distanta de 2,8 km de Dambul Morii si la o altitudine de 995 de metri. Accesul principal se face dinspre localitatea Timisul de Sus si Dambul Morii, de pe drumul national DN1 (traseu banda galbena), in aproximativ o ora de mers. Acest traseu este amenajat prin padure, pantele devenind scari, peste izvoare s-au instalat podete de lemn, in poienite s-au pus mese si bancute. Pe traseu exista si o casa de refugiu. Canionul 7 Scari, se traverseaza in maximum o jumatate de ora.

Canionul reprezinta de fapt niste chei sapate in calcar, avand o lungime 160 m si o diferenta de nivel de 60 m. Defileul este format din sapte trepte cu inaltimi intre 2,5 si 15 metri, care se transforma in cascade cand volumul de apa al paraului Sapte Scari este ridicat. Denumirea „Sapte Scari” provine de la cele sapte cascade care s-au format ca urmare a rupturilor de panta. Cea mai inalta cascada are 35 de metri, unde apa se pravaleste zgomotos in gol, inclestata intre peretii abrupti cu inaltimi ce depasesc 50 de metri. Peretii vaii sunt in acest sector aproape verticali, foarte apropiati, slefuiti de permanenta cadere a apei. De-a lungul primelor patru trepte, firul apei efectueaza sase schimbari de directie, paralele doua cate doua, aceasta explicandu-se prin prezenta si directia diaclazelor din masa calcarelor dispuse intr-o retea rectangulara. Traseul este amenajat cu scari metalice si podete.

Accesul se face simplu, nefiind nevoie de echipament specializat, deoarece canionul cu scari si podete de fier, a fost renovat. Scarile sunt inclinate, pentru un acces facil, doar cea mai lunga scara, cea de 14 metri, este verticala, din cauza lipsei de spatiu. Traseul este accesibil pentru copii, dar si pentru persoanele cu o conditie fizica modesta. Canionul a fost redeschis la inceputul lunii octombrie 2013, iar montarea scarilor si a pasarelelor s-a facut de catre salvamontisti cu experienta.

Peisajul de la Sapte Scari este unul superb. Casacadele sunt extrem de spectaculoase, iar odata parcurse cele sapte trepte turistii care au conditie fizica pot urca pe varful Piatra Mare. Drumul dureaza intre doua si trei ore. Pe timp de iarna, Canionul este inchis, deoarece treptele ingheata, iar pericolul de accidentare este foarte mare.