Cheile Carasului

Localitatea: In apropiere de Anina
Judet: Caras-Severin
Regiunea: Banat
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Semenic Cheile-Carasului

Rezervatia Cheile Carasului este inclusa in Parcul National Semenic, situat in sud-vestul Romaniei, centrul judetului Caras–Severin. Parcul are o suprafata de 36.214 ha cu altitudini cuprinse intre 200 si 1.447m (Varful Gozna). In interiorul parcului accesul este permis pe cele 9 trasee turistice marcate dar si pe drumurile publice. Parcul National Semenic cuprinde, pe langa Cheile Carasului urmatoarele rezervatii: Izvoarele Carasului, Pestera Comarnic, Pestera Popovat, Buhui Marghitas, Pestera Buhui, Cheile Garlistei si Izvoarele Nerei.

Rezervatia Cheile Carasului cu o suprafata de 578 ha, se afla in Muntii Aninei, intre confluenta paraului Comarnic cu Carasul si comuna Carasova, pe teritoriul administrativ al comunei Carasova. Cheile Carasului cuprinde doua rezervatii speologice: Pestera Comarnic si Pestera Popovat, vestite prin monumentalitatea galeriilor, salilor si splendoarea podoabelor concretionale de calcit.

Cheile Carasului, adanci de 200m, lungi de 19 km din care vizitabili cca. 10 km, cu numerosi pereti calcarosi si vegetatie specifica, se numara printe cele mai lungi si salbatice chei din Romania. Ele formeaza unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din sud-vestul Romaniei avand forma unor canioane care cuprind nenumarate specii de plante si animale alaturi de padurile de fag, care, in special toamna, formeaza un peisaj mirific.

Au fost create de raul Caras in incercarea de a-si croi drum prin calcarele mezozoice ale zonei Resita–Moldova Noua. Circulatia apei prin fisurile calcarelor puternic tectonizate a dat nastere unor variate si spectaculoase forme carstice de suprafata. Lapiezurile sunt larg raspandite pe marginea cheilor cat si in Platforma Ibalcei, ingropate total sau partial in sol si cu adancimi pana la 2 m. Dolinele, cu diametrul de pana la 200 m si adanci pana la 30 m, sunt numeroase. In Cheile Carasului se cunosc numeroase pesteri, dintre care 36 au fost explorate si descrise in diferite lucrari.

Traseul nr.8, Carsova-Comarnic, din Parcul National Semenic, marcat cu triunghi albastru, parcurge Cheile Carasului. Traseul ofera un peisaj impresionant ce a lasat amintiri deosebite tuturor turistilor care au trecut pe aici. Printre obiective turistice ce pot fi vizitate pe traseu se numara, pe langa Cheile Carasului, Pestera de dupa Carse, Pestera Liliecilor, Cetatea Caras, Pestera Comarnic. Distanta traseului cca. 12,5 km, timp aproximativ de parcurs - 4h.