Cheile Corcoaiei

Localitatea: Pades
Judet: Gorj
Regiunea: Oltenia
Acces: Acces de pe DN 66A. Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Domogled-Valea Cernei

O atractie deosebita o reprezinta, rezervatia naturala Cheile Corcoaiei, inclusa in Parcul National Domogled-Valea Cernei. Este declarata arie protejata pentru habitat la nivel international. Rezervatia, cu o suprafata de 34 hectare, se afla in judetul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Pades, satul Cerna-Sat, in valea Cernei, la circa 40 Km amonte de Baile Herculane. In chei se poate ajunge pe drumul nemodernizat ce se afla in prelungirea soselei ce duce in Cerna-Sat. Formatiunile geomorfologice existente aici sunt de o frumusete rara, dand posibilitate oamenilor sa explice aparitia acestor peisaje magnifice prin legende nemuritoare.

Cheile Corcoaiei au fost declarate rezervatie naturala, fiind una dintre cele mai frumoase forme de relief din Valea Cernei. In chei se gasesc formatiuni deosebit de spectaculoase: marmite, lapiezuri, cavitati de dizolvare. Rezervatia Cheile Corcoaiei adaposteste un peisaj spectaculos. Frumusetea cheilor consta in formatiunile geomorfologice deosebite si mirificul peisajelor.

Sectorul de chei este taiat in calcare urgoniene de apele Cernei, la aproape 18 km aval de izvoare, avand o lungime de 200 m si se inalta deasupra albiei cu 200 m. Pereti abrupti, parca taiati de o sabie de razboinic, sunt de-a dreptul impresionanti. Stanci cu forme care mai de care mai interesante si un tunel de 50 de metri, sapat de apa in peretele drept al cheilor, fac din Corcoaia una din zonele cele mai apreciate ale Parcului.

Acest tunel reprezinta de fapt o suita de marmite, formate prin prabusirea tavanului unei pesteri. In afara mamitelor, ca forme exocarstice, mai sunt de semnalat pe masivul de calcare din chei diverse tipuri de lapiezuri, iar ca formatiuni endocarstice un mare numar de pesteri (peste 20), ce totalizeaza aproape 400 m de galerii. In chei se pot observa la perfectie etapele de eroziune a Cernei in masivul pe care l-a intalnit. Structura Cheilor Corcoaia reprezinta un prilej pentru studiul formarii si evolutiei canioanelor. Albia cheilor este sapata in marnite de 4-6 metri, formand o salba neintrerupta de o rara frumusete. Forme asemanatoare se intalnesc si in Cheile Banitei.

Cheile Corcoaiei s-au format exact in locul pe unde Cerna si-a definit un meandru, ocolind pe la est un masiv calcaros. Din acest masiv s-a extras piatra pentru constructia barajului Iovanu din amonte, astfel ca acum putem intalni o cariera parasita, chiar putin mai sus de Cerna-Sat. Lacul lui Iovan este realizat prin bararea raului Cerna in aval de confluenta cu raul Iovan, intr-o zona incastrata intre culmile sud-estice ale masivului Godeanu si cele nord-vestice ale masivului Mehedinti in asa numitul "culoar" al Cernei. Lacul de acumulare format in spatele barajului are un volum total de 124 mil. m³. Suprafata lacului este 292 ha, oferind un splendid peisaj intr-o zona cu o naturalete aparte.

Cea mai mare mirare pe care Cheile Corcoaiei le-o starneste vizitatorilor este legata de forma rotunjita de pe o parte si pe alta a peretilor canionului care arata ca si cand o mare sonda ar fi forat zidurile de piatra pe orizontala de-a lungul raului. Desi partea spectaculoasa a Cheilor Corcoaiei are doar 200 m lungime, care pot fi parcursi doar pe jos si cu sprijinul podetelor metalice si al balustradelor care au fost instalate pentru vizitatori, frumusetile pe care le veti vedea concentrate aici merita tot efortul.

O legenda fascinanta dainuie peste acest loc emblematic al Romaniei. Oamenii locului sustin ca demult peste aceste tinuturi dainuia un balaur cu sapte capete cu care Iovan Iorgovan s-a luptat. Intr-un final, in aceasta lupta crancena balaurul a cedat si s-a refugiat printre stanci. Acela a fost momentul in care Iovan a dat dovada de curaj si istetime, profitand de aceasta ocazie retezandu-i capetele balaurului. Cu ultimele puteri, balaurul a incercat sa scape dintre stanci si astfel, zvarcolindu-se din puteri a lasat cu coada urmele pe care le admiram noi in prezent in Cheile Corcoaiei. Potrivit legendei datorita eroului nostru putem astazi vizita Rezervatia Naturala Cheile Corcoaiei.

Langa chei se afla un camping organizat, iar satul dispune si de doua magazine alimentare. Alte atractii din apropierea Cheilor Corcoaia sunt Valea Cernei; Cheile Prisacinei; Cheile Drastanicului; Cheile Tasnei; Moara de apa de pe Cerna, Muntii Mehedinti si Muntii Cernei.