Cheile Galbenei

Localitatea: In apropiere de Padis
Judet: Bihor
Regiunea: Crisana
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Apuseni, pe platoul Padis

Cheile Galbenei sunt pozitionate pe platoul Padis, cea mai importanta zona carstica din Muntii Apuseni si poate chiar din Romania. Fac parte din Parcul National Apuseni care se afla la 35 km de Remetea. Pornesc de la bazinul inchis al Cetatii Ponor, in directia sud-vest, formand un culoar de colectare a apelor inspre Depresiunea Beius. Cheile Galbenei incep brusc la poalele unui perete vertical de calcare, de cateva sute de metri inaltime, unde se afla Izbucul Galbenei - un mic lac de 4-5 m diametru. Pe langa aceasta formatiune mai gasim aici si Cetatile Ponorului, Avenul Bortig, Pestera Focul Viu, Groapa de la Barsa, Groapa Ruginoasa, Lumea Pierduta si Poiana Ponor.

Denumirea (romaneste galben = maghiara sarga) se refera la culoarea apei. Pe timp de ploaie torentiala, Valea Seaca, ce izvoraste din zona Gropii Ruginoase, aduce o enorma cantitate de aluviuni care coloreaza intregul rau. Aceasta combinatie de culori este cea mai pregnata la imbinarea paraurilor Galbena si Bulz.

Aproape pe tot parcursul ei, Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei inguste, marginite de pereti verticali si pante abrupte de peste 100 m, avand numeroase mici cascade, o mica coborare printr-o pestera si fiind deosebit de greu de strabatut. Sunt chei salbatice, de o frumusete extraordinara. Canionul are o lungime de aproximativ 700 m si o diferenta de nivel de peste 100 m. Pe partea stanga a Canionului spre amonte, apa Galbenei plonjeaza in subteran prin Pestera Ponor iesind apoi la lumina zilei printr-un tunel. La iesirea din tunel se formeaza o cascada superba de 7 m inaltime. Se numeste Cascada Evantai.

Cea mai spectaculoasa portiune este probabil intre izvorul Galbena si paraul Luncsoara, unde raul isi croieste drum printre peretii stancosi verticali mai inalti de 100 m, peste nenumarate cascade si un tunel natural.

Izbucul Galbenei

reprezinta aparitia la suprafata a raului subteran din pestera Cetatile Ponorului. Raul cupinde de fapt marea parte a debitului raurilor ce strabat Bazinul inchis Padis – Cetatile Ponorului. Izbucul este un ochi de apa de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stanca. In aval, apa se pravaleste in cascade.

Cascada Evantai

este situata la cateva sute de metri in aval de Izbucul Galbenei, ce constituie obarsia Raului Galbena. Denumirea acesteia se datoreaza aspectului de „evantai” pe care il ia apa la trecerea peste un prag, situat la circa 7 m diferenta de nivel de patul albiei. Apa ce formeaza cascada apare brusc printr-o fereastra sapata intr-un perete de calcar. Este vorba de Pestera Ponor, prin care ajung la suprafata, dupa un ultim parcurs subteran, apele raului.

Din dreptul acestei cascade, paraul se domoleste, avand curgerea mai lina. Tot de aici incepe o lunga portiune de lanturi, care permite traversarea formatiunii fara a te uda, iar la un moment dat exista un horn spectaculos care ofera senzatia de evadare in necunoscut.

Sectorul din aval, pana la confluenta cu Crisul Pietros, numit si Cheile Jgheabului, este de asemenea deosebit de spectaculos prin cascadele din zonele de confluenta cu afluentii de pe partea stanga. Aceasta portiune de chei nu este accesibila, dar pe deasupra lor, in ambii versanti s-au construit drumuri forestiere care permit pe alocuri contemplarea salbaticiei acestora.

Cheile Galbenei sunt printre cele mai spectaculoase si dificile formatiuni de acest gen din tara. Un traseu turistic parcurge Cheile Galbenei, existand amenajari pentru turisti, constand in portiuni de cabluri de otel si lanturi de sprijin. Datorita dificultatii si gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turistilor cu experienta si conditie fizica buna. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea sau in perioadele de viituri.

Traversarea canionului se face pe marcajul Punct Galben, cel mai indicat mod de strabatere este in sensul de curgere al paraului Galbena, dinspre Izbuc spre Cheile Jgheabului, care se afla in continuare. Accesul la Cheile Galbenei se poate face pe marcajul Punct Galben sau pe Triunghi Galben, marcaj care face legatura cu localitatea Arieseni. O ramura a traseului urca deasupra, in peretele stancos al cheilor unde exista doua puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului vaii, care ofera privelisti inedite asupra canionului si asupra peretelui de vizavi inalt de peste 300 m.