Cheile Nerei

Localitatea: Intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou
Judet: Caras-Severin
Regiunea: Banat
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Cheile Nerei-Beusnita

Rezervatia Cheile Nerei-Beusnita alcatuiesc o arie protejata de interes national, inclusa in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita. Acesta ocupa zona sudica a Muntilor Aninei si partea nordica a Muntilor Locvei, ocupand o suprafata de 36.364,8 ha ce include 6 rezervatii declarate si una propusa. Rezervatia mixta Cheile Nerei-Beusnita se afla in jumatatea sudica a Muntilor Aninei si pe ultimele prelungiri nordice ale culmii calcaroase Gorganu, despartind de fapt Muntii Aninei de Muntii Locvei.

Cheile Nerei, cele mai lungi chei din Romania, se intind intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou, pe o distanta de aproximativ 22 km, formand un defileu ingust, salbatic si spectaculos. Relieful este impresionant, cu formatiuni calcaroase extrem de interesante si atractive precum pesterile, cascadele impunatoare, canioanele cu pereti inalti de pana la 200 de metri. Turistii care strabat cheile parcurg atat drumul marcat, asa zisa poteca turistica, insa din cand in cand sunt nevoiti sa traverseze si apa.

De-a lungul defileului gasim cateva puncte de atractie care nu merita ratate, fie pentru drumetii, activitati sportive, aventura, explorari speologice, alpinism sau pur si simplu relaxare. Turistii pot vizita Cheile Nerei in orice anotimp, fara restrictii de acest gen.

Raul Nera, care a format defileul, este un obiectiv turistic in sinea lui, intrucat potentialul sau de atractie include atat activitati interesante, cat si peisaje nemaipomenite. Nera si afluentii sai, Minis si Susara, au format in timp chei spectaculoase, cu pereti abrupti, poteci stramte, tuneluri, pesteri si avene. Primavara si la inceputul verii, turistii dornici de aventura pot face rafting pe rau.

In partea estica (dinspre amonte) a cheilor gasim un alt obiectiv turistic, Lacul Dracului, iar din partea vestica se poate ajunge la Cascada Beusnita si la Lacul Ochiul Beului. De asemenea se mai poate vedea si canionul Valea Rea.

In chei exista mai multe trasee pentru drumetii, marcate turistic cu durate si lungimi diverse:
» Sopotul Nou – Cheile Nerei- Sasca Romana; are o durata de aproximativ 9 ore si o lungime de 20 de kilometri. Exista si posibilitati de cazare, atat la Cantonul Silvic Damian, cat si pe terenul destinat amplasarii corturilor;
» Sasca Romana – Podul Bei – Lacul Ochiul Beului – Anina; are o durata de circa 8 ore si ofera locuri pentru cazare la Cantonul Silvic Valea Bei, la Cabana Valea Bei sau permite amplasarea corturilor;
» Lacul Ochiul Beului – Beusnita este un traseu mai scurt, de doar o ora, fara alte posibilitati de cazare in afara cortului;
» Sasca Montana – Cascada Susara – Cheile Nerei (Lacul Dracului) poate fi parcurs in doar 3-4 ore, cu posibilitate de cazare la cort;
» Cheile Nerei – Sat Stancilova e un traseu de numai 2 ore care se intinde de la Lacul Dracului, prin padurea de fag pana in satul Stancilova.

Valoarea Cheilor Nerei nu tine numai de potentialul turistic remarcabil, ci si de fauna si flora deosebite. Cheile cuprind o vegetatie bogata, cu specii rare si endemice precum familia Orhidaceaelor cu 33 de specii de orhidee, dar si 119 specii de animale protejate de legislatia nationala si internationala. Zona Cheilor Nerei este cunoscuta si pentru herpetofauna bogata, din care face parte si Vipera Berus.