Defileul Jiului

Localitatea: In apropiere de Bumbesti-Jiu
Judet: Gorj
Regiunea: Oltenia
Acces: Sunt strabatute de drumul transcarpatic DN 66 care leaga Targu-Jiu de Petrosani
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Defileul Jiului

Raul Jiu,

cel care strabate Defileul Jiului de la un capat la altul, este unul din principalele rauri din Romania, cu un areal de 10.469 km², de pe care aduna apele a numerosi afluenti. Cursul raului dreneaza versantii sud-vestici ai Carpatilor Meridionali apoi partea vestica a Piemontului Getic si a Campiei Olteniei. Cursul Jiului prezinta un profil tipic, in trepte, a carui explicatie se poate gasi atat in diferenta geologica a unitatilor pe care le strabate, cat si in evolutia cursului sau actual.

Salbaticia recunoscuta a defileului provine din structura geologica, reprezentata de roci foarte rezistente (cuartite, sisturi clorituoase, amfibolite, calcare cristaline ce dezvolta si mentin pereti, tancuri, jgheaburi). Versantii impaduriti ai vaii se termina spre abrupturi, pe alocuri de cateva sute de metri inaltime.

Zeci de tineri iau cu asalt, in fiecare weekend, Defileul Jiului, pentru a practica sporturi extreme precum raftingul sau escaladarea unor versanti abrupti cu vehicule de teren. Riscurile sunt mari si, nu de putine ori, masinile au ramas blocate in zone imposibil de urcat, fiind necesara interventia echipajelor specializate de tractare. Tinerii vin din Bucuresti, Deva si Timisoara, fiind atrasi de faima celei mai salbatice zone din Romania. In Parcul National Defileul Jiului exista mai multe trasee de escalada sau pentru drumetie. Tot aici se mai pot descoperi pesteri "virgine", iar foarte multi doritori incearca sa descopere asemenea comori.

Astazi, Bumbesti-Jiu - Livezeni este sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate intr-un defileu din tara noastra, 43. Constructia caii ferate din Defileul Jiului a inceput in 1924, dar a fost de mai multe ori oprita, astfel ca, pana in 1937, nu a inaintat decat 4 km. Dupa 1948, lucrarile au reinceput si s-au finalizat in acelasi an. Pentru a strabate cei 33 km ai defileului a fost necesara constructia a 43 de tuneluri, 15 bolti de sustinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin si aproximativ trei milioane m² de terasamente.

Defileul a avut dintotdeauna o mare importanta strategica. Inca de pe vremea romanilor, aici a fost ridicat un castru in calea armatelor invadatoare. In toamna anului 1916, tot aici s-au dat lupte intense, defileul avand o deosebita importanta pentru apararea Olteniei de invazia germana. Ruinele castrului roman de piatra, dar si urmele unei asezari civile din sec. al II-lea si al III-lea din localitatea Bumbesti-Jiu fac parte din monumentele istorice cu o mare insemnatate pentru poporul roman. Ele pot fi vizitate de turisti.