Transfagarasan

O mini-vacanta cu masina sau pur si simplu o plimbare de weekend te poate duce in locuri minunate, unde asfaltul intins este marginit de unele dintre cele mai impresionante peisaje naturale. Aceste drumuri sunt obiective turistice in sine, dar, in apropierea lor, vei descoperi si popasuri cu vederi care iti taie respiratia si alte obiective turistice naturale unice in Romania.

Transfagarasan

incepe din comuna Arefu, judetul Arges, la kilometrul 61 al DN 7 C si se termina in comuna Cartisoara (Sibiu), la intersectia cu DN1. Este un drum in rampa cu multe serpentine care face legatura intre doua provincii istorice, Muntenia si Transilvania. Cu o lungime de cca. 90 Km, si doua benzi de circulatie, Transfagarasan este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania.

Cifrele care insotesc Transfagarasan sunt insa mult mai interesante. Drumul se intinde pe 2 benzi de circulatie, are 27 de viaducte, 830 de podete iar pentru construirea acestuia a fost nevoie de 6.520 de tone de dinamita. Intre Capra si Balea Lac se afla cel mai mare tunel din tara (887m), care strabate muntele Paltinul. 20 de tone de explozibil au fost folosite numai la acest tunel. Drumul este deosebit de periculos, cu serpentine, curbe numeroase si tuneluri, astfel ca viteza maxima admisa pe Transfagarasan este de 40 de km/h.

Transfagarasan reuseste sa imbine adrenalina, provocata de drumul anevoios si numeroasele serpentine, cu fantasticul. Armonia diferentelor de nivel, asimetria locului si peisajul feeric, reusesc sa rupa de realitate orice fiinta, traind astfel cel mai frumos sentiment in natura. Transfagarasan bifeaza o multitudine de puncte de atractie turistica, drumul insusi fiind unul dintre ele. Soseaua este deschisa numai in intervalul iulie-octombrie, pentru ca in timpul iernii este inzapezita iar deszapezirea este nerealizabila.

Lacul Balea,

lac glaciar situat la o altitidine de 2.040 metri, este un punct de maxima atractie turistica, pe ruta Transfagarasanului. Are o suprafata de aproximativ 46.508 m² si o adancime de 11,35 metri. Iarna, lacul atrage o multitudine de turisti care vin sa viziteze hotelul de gheata, unicat pentru aceasta parte a Europei. Are receptie, bar de zi si camere, dotate cu paturi duble, iar lumina este asigurata cu lampi fluorescente. Iarna la Balea Lac se poate ajunge cu telecabina, pornind de la cabana Balea Cascada.

Cascada Balea

aflata langa drumul Transfagarasan la altitudinea de 1.234 m este un loc de neratat pentru turisti. Se poate admira de la distanta, nici un drum marcat netrecand exact pe langa ea. Cu toate acestea foarte multi sunt atrasi de ropotul inspaimantator al apelor. Din telecabina cascada se vede in adevarata ei marime.

Cascada Capra,

denumita si Cascada Iezerului, porneste din Lacul Capra, de la 2.241m inaltime. Este situata chiar la marginea soselei, intre Cabana Capra si Lacul Balea, pe versantul sudic al muntilor Fagaras. Multi turisti se opresc pentru a admira frumusetea acestei cascade extraordinare si pentru a face poze. Peisajul unde se afla aceasta cascada, de aproximativ 35m inaltime, este unul pitoresc, existand si un pod in fata cascadei unde turistii se pot bucura de racoarea data de stropii cristalini.

Un obiectiv turistic important, chiar inainte de a incepe Transfagarasan, este Manastirea Curtea de Arges. Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 – 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: "Legenda Mesterului Manole". Situata la capatul unui bulevard cu tei batrani de sute de ani, manastirea, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului" este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges. Aici se odihnesc pentru vecie Regii Carol I si Ferdinand, precum si Reginele Elisabeta si Maria.

Continuand Transfagarasan la o distanta de cca. 25 Km de Curtea de Arges ajungem la Cetatea Poenari. Aflata la o altitudine de 850 metri, Cetatea Poenari, cunoscuta si drept "cuibul de vulturi al vitejilor de demult", facea parte, cu veacuri in urma, dintr–un lant de fortificatii ce aparau hotarul nordic al Tarii Romanesti. Cetatea, la care se ajunge urcand 1.480 de trepte de beton ce serpuiesc printr–o padure deasa de fag, se afla pe un mic platou in varful muntelui.

Pentru amatorii de trasee turistice recomandam Valea lui Stan, cel mai salbatic canion din tara. Este un traseu nemarcat ce seamana cu traseul prin "Canionul 7 Scari", din Piatra Mare, insa este mult mai spectaculos si mai lung. Se afla situat la aproximativ 2 Km de Cetatea Poenari. Punct de reper: o troita rosie, pe partea stanga a drumului.

Barajul Vidraru,

construit intre 1961 si 1966, si lacul de acumulare Vidraru sunt puncte de atractie pentru mii de turisti romani si straini. Vidraru este primul baraj construit in Romania si totodata cel mai inalt. Aici s-a amenajat cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping. Pe timp de vara pasionatii acestui sport pot sari cu coarda elastica de la 166 m.

Muzeul Badea Cartan din Cartisoara

detine o colectie de icoane pe sticla ale pictorilor populari Matei si Timforea, icoane din Nicula, Fagaras si Tara Barsei, dar si carti ramase de la Badea Cartan (1848 - 1911), taranul roman care a devenit celebru pentru calatoriile la Roma si pentru cartile romanesti pe care le-a carat pe propria cheltuiala peste munti, din Romania in Transilvania, aflata in Imperiul Austro-ungar.

In 2009, echipa show-ului de televiziune "Top Gear" a filmat unul dintre episoadele emisiunii in Romania, Transfagarasan fiind soseaua vanata de cei trei protagonisti ai show-ului auto. Unul dintre prezentatorii emisiunii, Jeremy Clarkson, a afirmat despre Transfagarasan ca este cel mai bun drum din lume.