Barajul si lacul de acumulare Bicaz (Izvorul Muntelui)

Localitatea: Potoci
Judet: Neamt
Regiunea: Moldova
Acces: La 4 km in amonte fata de orasul Bicaz pe DN 15
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Neamt

Barajul Izvorul Muntelui,

cunoscut si sub numele de "Barajul Bicaz" se afla pe cursul mijlociu al raului Bistrita la 4 km in amonte fata de orasul Bicaz. Are o inaltime de 127 m, 435 m lungime si o latime maxima la baza de 119 m. Este cel mai mare baraj de greutate (de pe raurile interioare ale Romaniei, fiind depasit de Portile de Fier I) si al treilea dintre cele mai inalte baraje din Romania. Barajul nu este monobloc, ci este format din 30 de ploturi separate prin rosturi etansate cu pene de beton armat si tole de cupru. Corpul acestuia este strabatut de kilometri de galerii, puturi de aerisire, nise de vizitare. Incaperi special amenajate adapostesc instalatii de actionare si comanda, echipamente de urmarire, monitorizare seismica si comportare a fiecarui element. Este al 9-lea baraj de greutate, ca inaltime, din Europa, iar in anul finalizarii sale, respectiv 1961, era al 4-lea baraj de greutate, ca inaltime, din Europa.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui,

cunoscut si sub numele de "lacul Bicaz", este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania. Lacul in sine are o lungime de 40 km, o suprafata de 33 km² si un volum maxim de apa de 1.250 milioane m³. Diferenta maxima de altitudine este de aproximativ 1.800 m (intre Varful Inau, 2.280 m, si cota fundului lacului la baraj de 425 m). Situat pe cursul superior al raului Bistrita, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume.

Centrala Stejaru

este de tip semiaerian si cuprinde 6 grupuri generatoare de fabricatie ceha, cu turbine Francis cu ax vertical: 4 turbine cu o putere de 27,50 MW si 2 turbine de 50 MW. Pentru manevrarea unor elemente ale agregatelor este necesara cuplarea celor doua poduri rulante, fiecare de 125 tone sarcina. Apa turbinata este evacuata intr-un bazin de linistire din aval, de unde, printr-un canal de fuga de 1.185 m, ajunge in lacul Pangarati.

Obiective Turistice

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui este situat la 4 km de orasul Bicaz si la 35 km de municipiul Piatra Neamt. Pe malul stang, in apropiere de baraj, se afla amenajat un port turistic. Vaporaselor existente li se adauga salupe, hidrobiciclete, casute de lemn si un hotel plutitor. Capacitati suplimentare de cazare exista pe ambele maluri, sub forma unor pensiuni agroturistice. Pe malul Lacului Izvorul Muntelui este amenajata si o crescatorie de pastrav, in localitatea Potoci, unde iubitorii de peste pot servi un pastrav proaspat prins din lac. Tot aici se afla si Statiunea de Cercetari Biologice Potoci-Bicaz a Universitatii “Al. I. Cuza” – Iasi, un loc unde se pot face scufundari.