Barajul si lacul de acumulare
Vidraru

Localitatea: Se afla la cca. 40 Km de Curtea de Arges
Judet: Arges
Regiunea: Muntenia
Acces: Acesul se face pe DN 7C; Transfagarasanul
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Arges

Barajul Vidraru,

construit in 1965, este situat pe raul Arges, la circa 40 de kilometri de Curtea de Arges. Barajul este sprijinit pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru, de-a lungul Transfagarasanului. Este un baraj in arc cu o lungime a coronamentului de 305 m si o inaltime de 166 m. Grosimea barajului este de 25 m, iar la coronament 6 m. In acest moment Barajul Vidraru este cel mai mare baraj in arc din Romania. In momentul inaugurarii, Barajul Vidraru era al cincilea din Europa si al noualea din lume, iar in prezent este situat pe locul 8 in Europa si pe locul al 20-lea in lume.

Pentru construirea barajului s-au forat 42 de km de galerii subterane, s-au escavat 1,7 milioane de m³ de roca, aproximativ 1 milion fiind in subteran, s-au turnat 930.000 de mc de beton, din care 400.000 in subteran si s-au montat 6 tone de echipamente electromecanice. Barajul a fost umplut la capacitate abia in luna decembrie 1965. S-a nascut astfel Lacul Vidraru, asezat intre flancurile Muntilor Fruntii si Ghitu.

Lacul Vidraru

este un lac de acumulare, creat de Barajul Vidraru pe raul Arges, ce aduna apele mai multor rauri – Capra, Buda, Raul Doamnei, Cernatul, Raul Valea lui Stan si Limpedea - cu un debit total de cca. 5,5 m³/s. In timpul executiei barajului apele au fost deviate printr-o galerie cu diametrul de 5,20 metri, iar la terminarea lucrarilor aceasta a fost amenajata ca golire de fund. Suprafata totala a lacului de acumulare Vidraru este de 870 de hectare, lungimea este de 14 km, iar latimea maxima este de 2,2 km in zona Valea Lupului-Calugarita.

Hidrocentrala,

denumita pana in 1989 Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost proiectata la vremea respectiva sa fie condusa chiar si de la Bucuresti. Statia subterana a centralei, aflata la 104 metri sub nivelul raului, este ”bijuteria” cu care se mandresc cei care au participat ani in sir la dezvoltarea Complexului Vidraru. Acolo este hala mare a masinilor unde lucreaza cinci oameni in fiecare din cele cinci schimburi. Ei supravegheaza tot ce tine de intregul proces hidroenergetic. Centrul de control este adanc sapat in munte.

Obiective Turistice

Accesul la Baraj se face pe malul estic al lacului, pe drumul Transfagarasan care urca pana la Balea. Din capatul barajului, la stanga se poate merge spre depresiunea Cumpana. Turistii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusetea imprejurimilor. Pe Barajul Vidraru se pot practica sporturi extreme, aici fiind amenajata cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping. Pe linia barajului, in varful unui turn prismatic se afla monumentul electricitatii, un Prometeu gigantic cu fulgerul in mana, fiind opera sculptorului Constantin Popovici. La cateva sute de metri de Baraj se afla debarcaderul, de unde se organizeaza curse de agrement cu vaporasul.