Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - un paradis pe pamant

Localitatea: -
Judet: Tulcea
Regiunea: Dobrogea
Acces: Accesul in rezervatie se face numai pe traseele special amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Fluviul Dunarea curge pe o distanta de 2.860 km de la izvoarele sale din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Romania, unde se varsa in Marea Neagra. Chiar inainte de a ajunge la mare fluviul formeaza cea mai bine conservata si a doua cea mai mare delta din Europa, cuprinzand canale, mlastini, lacuri si insule de stuf. Delta Dunarii a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991 si este clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national. Principala motivatie pentru care Delta Dunarii nu a fost declarata, in scopul protectiei, ca Parc National, este existenta pe teritoriul ei a 25 de localitati insumand circa 15.000 de locuitori.

Raportata la Romania, Delta Dunarii este situata in SE tarii, avand forma literei grecesti "A" (delta) si fiind limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord trece peste granita cu Ucraina, iar la est de Marea Neagra.

Se poate spune ca Delta incepe sa se contureze de la Patlageanca unde se bifurca in doua brate, Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud. Acesta din urma, cand ajunge la Ceatal Sfantu Gheorghe se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantu Gheorghe.

Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Rasim-Sinoe este de 5.050 Km², din care 732 Km² apartin Ucrainei. Delta propriu-zisa are o suprafata de 2.540 Km², suprafata ce creste anual cu 40m², datorita celor 67 milioane tone de aluviuni depuse de catre fluviu.

Uscatul deltei reprezinta 13% din suprafata si este reprezentat prin: grinduri fluviatile, grinduri maritime orientate pe directia nord-sud, grinduri continentale ce reprezinta resturi din uscatul predeltaic: Chilia si Stipoc. Cantitatea de aluviuni adusa anual de catre Dunare, la care se adauga resturile organismelor moarte, praful eolian, etc., vor face ca procentul uscatului sa creasca.

Principalele atractii ale Deltei

sunt formate de peisajele spectaculoase si mediile de viata salbaticele: canale inguste - Ierenciuc, Radacinos, Magiaru, Malafeica; lacuri cu un acvatoriu intins sau cu schimb activ natural de ape - Puiu, Fortuna, Lumina; lacuri cu schimb redus de ape partial acoperite cu vegetatie plutitoare - Obretinul Mic, Radacinos; terenuri joase inundabile acoperite cu vegetatie (stuf, papura, rogoz); formatiuni de plaur - Cruhlic, Puiulet, Lumina; padurile de salcie in amestec, pe grindurile fluviatile si ostroave inundate frecvent - Grindul Caraorman, Grindul Letea; paduri de stejar pe grinduri maritime inalte - Padurea Letea si Padurea Caraorman; dune de nisip mobile si semimobile, acoperite partial cu vegetatie arenicola - Letea, Rosetti, Caraorman.

Turistii pot petrece aici mai multe zile explorand peisajele in compania celei mai mari concentratii de colonii de pasari din toata Europa. Labirintul de canale, marginite de stuf, salcii si stejari cu ramuri incalcite in liane, ofera mediul ideal pentru nenumarate specii de pasari, unele dintre ele venite tocmai din China si Africa. Milioane de pelicani albi egipteni sosesc aici in fiecare primavara pentru a-si creste puii, in timp ce un numar la fel de mare de gaste arctice vin aici pentru a scapa de iernile aspre din Europa de Nord.

Delta Dunarii este paradisul entuziastilor faunei salbatice (in special al unui observator de pasari). Datorita celor 5.149 de specii de flora si fauna, specialistii o considera o veritabila banca de gene pentru patrimoniul universal.

Pasarile sunt cele care au creat faima Deltei, cunoscuta inca de la inceputul secolului ca un paradis avian. Intre toate acestea trebuie remarcat ca aici traieste cea mai mare parte a populatiei europene de pelican comun (circa 8.000 de exemplare) si pelican cret (circa 200 de exemplare); 60% din populatia mondiala de cormoran pitic (circa 6.000 de exemplare); 50% din populatia mondiala de gasca cu gat rosu (in timpul iernii sunt circa 40.000 de exemplare).

Sezonul de privit pasarile dureaza din primavara timpurie pana la sfarsitul verii. Pasarile nu sunt singurii locuitori ai Deltei Dunarii. Exista, de asemenea, o comunitate bogata de pesti si animale, de la pisici salbatice, vulpi si lupi, pana la cate un porc mistret ocazional sau caprioare. Aici isi gasesc refugiul mamifere rare cum sunt Mustela lutreola (nurca europeana), Lutra lutra (vidra) si Felis silvestris (pisica salbatica). Pestii sunt prezenti prin 65 specii, cei mai multi de apa dulce (60%), restul migrand primavara din Marea Neagra. Intre acestia din urma, sturionii si scrumbiile au rol important, atat stiintific, cat si economic. In total, 3.450 de specii de animale pot fi vazute aici.

Pe langa toate acestea se adauga peste 1.200 de specii de copaci si plante. Oriunde te uiti, poti vedea plutind ostrovi acoperiti de papura si de stuf, liane ca in padurile tropicale, lacuri cu adancimea tulbure si suprafete pline de nuferi.

Un loc aparte in ceea ce priveste flora il ocupa Padurea Letea care este cea mai veche rezervatie naturala din tara noastra (1938). Aceasta este cea mai nordica padure tropicala din lume. Incepe din zona de nord a satului Lebada si se intinde pe circa 3.200 de hectare. Padurea Letea este o padure de stejari brumarii, dar include frasini, tei si plopi, insa caracteristica principala a peisajului este data de trunchiurile aplecate si contorsionate. De asemenea Padurea Letea este singurul loc din Europa in care se intalnesc liane. Plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare.

Punctul de plecare pentru o aventura in Delta

este de obicei Tulcea, un oras situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale, deci unde incepe lunca. Orasul se afla la o distanta de 71 km (45 de mile) de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, aflata la celalalt capat al bratului Sulina. Intre aceste doua puncte se pot face croaziere, in timpul carora turistii pot admira, de pe confortabilele punti ale vaporaselor, flora, fauna si satele Deltei.

Pescuitul sportiv recreativ

se bucura de un real interes. Aici vin toti pescarii dornici de aventura. Se spune ca nu esti un pescar adevarat daca nu ai trecut macar o data prin Delta Dunarii. In ultimii ani s-a dezvoltat pescuitul sportiv recreativ organizat de diverse agentii de pescuit si turism. Transportul pe Dunare si in Delta este foarte bine reprezentat printr-o paleta varianta de ambarcatiuni de diferite marimi si capacitati. Acestea circula regulat dupa orare bine stabilite insa exista si ambarcatiuni care pot fi inchiriate in avans.

Potentialul cultural si istoric, cu numeroase vestigii arheologice (Argamum, Histria, Heracleea), elementele de etnografie si folclor si asezarile umane cu o infatisare si viata social-economica specifice deltei, constituie inca un argument in favoarea vizitarii acestei zone, unice in Europa.

Satele, unde singurele cai de acces sunt canalele care le strabat, par a fi neatinse de trecerea timpului. Ca vizitator, puteti explora cu barca acest uimitor refugiu natural de o liniste si un calm deplin.

In aceasta zona ceramica este practicata inca din epoca neo-eneolitica, aproximativ 5.000 de ani a.Ch., fiind reprezentata de culturile Boian, Hamangia, Gumelnita si Cernavoda I, si atestata prin dovezile arheologice descoperite in localitatile Ceamurlia de Jos, Isaccea, Trestenic si Luncavita.

Pe teritoriu judetului Tulcea pot fi vizitate vestigiile mai multor cetati din perioada antica si medievala. Dintre acestea, doar Cetatea Argamum si Cetatea de la Halmyris sunt situate in arealul Deltei. Cetatea Argamum este un sit arheologic din antichitate, situat in partea de est a judetului Tulcea, pe teritoriul comunei Jurilovca, in locul numit Capul Dolosman. Cetatea Romana De La Halmyris se gaseste pe teritoriul actualei localitati Murighiol, judetul Tulcea, la 2 km sud-est de sat si 200 m nord de soseaua Murighiol - Dunavatu de Sus, 1,5 km sud de bratul Sfantul Gheorghe. Cetatea are o forma trapezoidala cu latura mica spre nord. Exista dovezi de locuire a zonei inca din perioada preromana, in apropierea cetatii romane fiind identificata si cercetata o necropola getica.

Daca sunteti in aceasta zona nu trebuie sa ratati nici celelate cetati si situri arheologice renumite de pe teritoriul judetului Tulcea:
» Cetatea Medievala de la Enisala - ruinele fortaretei medievale se afla la 2 km de localitatea Enisala;
» Cetatea Histria - intemeiata de colonisti greci din Milet in jurul anului 657 a.Ch.;
» Cetatea Heracleea - a fost construita cu scop militar;
» Fortificatia Romana Babadag - la 5 km nord de Babadag;
» Cetatea Noviodunum - in apropierea orasului Isaccea, la cel mai important punct de trecere al fluviului;
» Cetatea Garvan-Dinogetia - numele cetatii este pomenit de catre Ptolomeu, apoi in Itinerarium Antonini si Notitia Dignitatum, avand origine getica;
» Cetatea Halmyris - situata la aproximativ 2,5 km est de comuna Murighiol;
» Cetatea Troesmis - la o distanta de 3 km de Turtucaia;
» Cetatea Arrubium – se afla pe teritoriul orasului Macin in partea de nord-vest;
» Cetatea Aegyssus - in partea estica a orasului Tulcea;
» Cetatea Salsovia - Mahmudia;
» Cetatea Beroe -aflata pe malul Dunarii, la 3 km sud de comuna Ostrov;
» Cetatea Ibida - pe valea paraului Slava, la vest de satul Slava Rusa;
» Cetatea Proslavita - situata in comuna Nufaru;
» Babadag Cetatuie - la aproximativ 2,5 km nord-est de orasul Babadag, pe malul lacului cu acelasi nume, la circa 30 m stanga de varsarea paraului Tabana.

Singura manastire situata in Delta Dunarii, Manastirea Stipoc (Schitul Sfantul Atanasie), este amplasata pe grindul Stipoc, in apropiere de Chilia. Primitoare si plina de viata, manastirea ofera si cazare pentru cei care vor sa petreaca acolo cateva zile pline de liniste.

Alte puncte de interes in Delta sunt reprezentate de plajele salbatice de la Sulina si Sfantu Gheorghe, ideale pentru mari si mici, cu curenti de apa reci ce se combina cu apa calda de suprafata si cu cel mai fin nisip de pe tot tarmul Marii Negre. Rasaritul sau Apusul de soare deasupra apei sunt imagini unice, oferind amintiri ce nu se pot uita.

Frumusetea peisajului din Delta atrage tot mai multi turisti in fiecare an. S-a dezvoltat turismul rural acesta asigurand locuri de cazare in vile, case, hoteluri si pontoane plutitoare. Cazarea la pensiunile localnicilor va da posibilitatea sa patrundeti intr-un univers cultural de exceptie cu arhitectura traditionala, obiceiuri, arta culinara pescareasca, cantece si povesti pescaresti. In ce priveste arta culinara amintim exceptionala Ciorba de peste ( nicaieri ca in Delta Dunarii) dar gasiti si numeroase alte specialitati culinare traditionale din peste sau din vanat, din produse proaspete si 100% ecologice.