Lacul Balea

Localitatea: Cartisora
Judet: Sibiu
Regiunea: Transilvania
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Acesul se face pe DN 7C; Transfagarasanul

Zona turistica Balea Lac este situata in Muntii Fagaras. Lacul Balea, un punct de maxima atractie turistica, este un lac glaciar (format in circ glaciar) situat la o altitudine de 2.040 m, la obarsia Curtisoarei, judetul Sibiu. Lacul se afla la circa 77 km de orasul Sibiu, 68 km de Fagaras si 85 km de Curtea de Arges. In timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana Balea Cascada din apropierea Cascadei Balea. Tunelul rutier Capra-Balea Lac, strabate muntele Paltinul, intre cotele 2.025-2.042 metri, fiind constructia rutiera situata la cea mai inalta altitudine din Romania. Tunelul are o lungime de 887 metri si este cel mai lung tunel rutier din tara.

Este unul dintre cele mai frumoase si mai mari lacuri din Romania. Are o lungime de 360 m, suprafata de 46.508 m² si adancimea de cca. 11 m. In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180 ha in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica, avand numeroase plante (floarea de colt, macul galben, etc.) si animale ocrotite (capra neagra, rasul, acvila de munte etc.). Peisajul de o frumusete austera unica este coplesitor atat vara, cat mai ales in anotimpul alb.

Vara, lacul Balea este locul ideal unde puteti fugi de canicula marilor orase. Iar daca alegeti sa petreceti in zona cateva zile, puteti face drumetii, alpinism, ciclism, parapanta, pescuit sau vanatoare sportiva. Zona Balea Lac este cautata mai ales pentru drumetiile care incanta orice impatimit al muntelui prin peisajul existent cat si prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevarata provocare. Mediul ambiental incantator face posibila practicarea unor activitati de agrement extrem de diverse. Iarna, aici sunt asteptati iubitorii schiului extrem, helischi-ului, snowboarding-ului sau alpinismului. Tot iarna, lacul atrage o multitudine de turisti care vin sa viziteze hotelul de gheata, unicat pentru aceasta parte a Europei. Are receptie, bar de zi si camere, dotate cu paturi duble, iar lumina este asigurata cu lampi fluorescente.

Cabana Lacul Balea, fosta cabana de vanatoare a lui Nicolae Ceausescu, este asezata pe peninsula ce inainteaza in lacul Balea dinspre nord-est, fiind inconjurata din trei parti de apa. Astazi o unitate de cazare moderna, cabana a pastrat intact dormitorul dictatorului, in care se pot odihni astazi nostalgicii Epocii de Aur. S-au pastrat partea de la intrare, lambriurile de lemn, parchetul, mocheta, lampa, scrinul, masa, tot mobilierul din dormitor, dar si masa la care Ceausescu si apropiatii lui jucau septica. A fost schimbata in totalitate baia, s-au schimbat geamurile si au fost puse un frigider si un televizor. Apartamentul dictatorului a gazduit de-a lungul timpului numeroase personalitati, printre cei care i-au trecut pragul numarandu-se ambasadori, ministri, dar si artisti celebri: Dem Radulescu, Nicu Alifantis, Gheorghe Gheorghiu sau Daniel Iordachioaie. De asemenea, aici au dormit turisti romani, dar si straini, din tari precum Ungaria, Germania, Austria sau Israel.