Lacul cu nuferi si lotusi termali

Localitatea: Baile 1 Mai si Baile Felix
Judet: Bihor
Regiunea: Crisana
Acces: La 8 Km de Oradea
Program: -
Website: -
Localizare: Rezervatia cu Nuferi Termali

Rezervatia naturala „Lacul cu nuferi termali” este formata de paraul Peta, care izvoraste chiar din Baile 1 Mai, si ale carui ape au o temperatura de 30 grade Celsius. Datorita izvoarelor cu apa calda aceasta localitate era numita mai demult si "localitatea unde canta broastele si iarna". Statiunea, aflata la 140 m altitudine, se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala fiind de 10,5 °C, iar cea din perioada estivala, de 21,3 °C. Lacul ofera un adevarat spectacol de viata si culoare pe tot parcursul anului. Indiferent de anotimp, datorita apei termale, lacul ocroteste specii de plante si animale extrem de rare si protejate de lege.

Rezervatia naturala „Lacul cu nuferi termali”

de la Petea este unica in tara noastra, dar si in Europa. Acest lucru se datoreaza faptului ca in rezervatie creste o specie deosebita de nufar, si anume Nymphaea Lotus Thermalis. Nufarul termal, descoperit in 1789 de botanistul Kitaibel, poate fi vazut si in lacurile cu apa termala amenajate in Baile Felix, fiind simbolul statiunii.

Nufarul termal este o planta cu frunze rotunde plutitoare, cu marginea dintata si rasfranta in sus. Din aceste frunze se inalta flori alb-galbui, care sunt foarte frumoase si care au un miros placut parfumat. Interesant este faptul ca florile se deschid seara si se inchid dimineata in jurul orei 10. Acesti nuferi au nevoie de spatiu ca sa se dezvolte.

Planta a fost declarata monument al naturii si este foarte rar intalnita in climele temperate, deoarece este o planta tropicala. Nufarul termal isi are „radacinile” in zona Nilului si nu se stie inca prin ce modalitati s-a inradacinat in tara noastra. Conform anumitor specialisti nufarul termal ar fi supravietuit erei glaciare, astfel, chiar daca par fragile, aceste plante sunt destul de puternice. Exista teorii cum ca semintele de Nymphaea Lotus Thermalis au ajuns accidental aici, fiind scapate de pasarile calatoare. O alta ipoteza sustine ca semintele au fost aduse de cotropitorii turci. Cert este ca nufarul termal a gasit conditii prielnice de dezvoltare in namolul cald al lacului de la 1 Mai.

Pe lac plutesc familii de nuferi cu flori albe care se deschid ziua si se inchid noaptea pentru a-si proteja puritatea. Nufarul alb poate fi vazut si in statiunea balneoclimaterica Baile Felix, fiind unul din frumusetile zonei.

Pe langa nuferi, care au fost adusi din Baile 1 Mai, in lacurile artificiale termale din Baile Felix se gasesc si cateva specii de lotusi. Speciile de lotusi care traiesc aici au fost aclimatizati, fiind adusi din India si Pakistan - Nelurnuncifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis. Cel mai spectaculos este Lotusul de India. Lotusul de India are flori roz care traiesc doar cateva zile, dupa care sunt inlocuite de o capsula lemnoasa cu seminte. Lotusii infloresc intre lunile iunie si august, astfel turistii care viziteaza statiunea Baile Felix in timpul sezonului estival vor fi placut impresionati de multitudinea florilor care vor pluti pe lac.

In lacurile artificiale din statiunea Baile Felix, pe langa plante, se gasesc si numeroase specii de pesti avand marimi si culori diferite. In Baile Felix, sub patura verde cu accente albe si roz traiesc brotacei, broaste testoase si pesti exotici care nu ar putea trai in alta parte, decat in Africa sau America de Sud, unde apa are o temperature constanta de 20 de grade. Lacul cu nuferi termali de la Petea gazduieste si melcul supravietuitor erei glaciare Melanopsis Parreyssi, pestele Rosioara lui Racovita, unic in lume, dar si broasca de lac si tritonul crestat, extrem de rare pe glob.

Spectacolul oferit de nuferii care se deschid in timpul zilei, si se inchid in timpul noptii este extrem de frumos, de asemenea culoarea alba a florilor nuferilor si cea roz a lotusilor termali ofera o cromatica placuta. Pentru a face diferenta dintre lotusi si nuferi, turistii trebuie sa stie ca frunzele lotusului se ridica la 20 sau 30 de centimetri deasupra luciului apei, in timp ce frunzele de nufar cresc chiar pe suprafata apei.