Lacul Dracului

Localitatea: -
Judet: Caras-Severin
Regiunea: Banat
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Cheile Nerei–Beusnita

Lacul Dracului, cel mai mare lac de origine carstica din tara, este situat in nordul Muntilor Locvei, chiar la inceputul Cheilor Nerei. Un adevarat monument al naturii ce face parte din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita. Se poate ajunge la lac urmarind traseul obisnuit, in coborare, pe cursul apei. Marcajul rosu tine poteca principala lunga de langa Cheile Nerei, intinse intre primele pasuni de langa satul Sopotul Nou (la est) si zona numita "La Tunele", dinainte de Sasca Romana (in vest), trecand si pe langa Lacul Dracului si pestera cu acelasi nume. Dupa cca. 5,5 km (1 ora si 30 min. de mers) se ajunge in Poiana lui Trifu (Poiana Meliugului). La iesirea din aceasta poiana, se trece Nera pe malul stang, iar dupa cca. 500 m de la confluenta Ogasului Haimeliug cu Nera, se ajunge la Lacul Dracului (urcand un mic damb, de 3 m inaltime, in versantul stang al vaii).

In sens invers, se ajunge la Lacul Dracului, urmarind acelasi traseu (banda rosie). Pornind din localitatea Sasca Romana, dupa cca. 2,5 km (45 min. - 1 ora) se ajunge la Podul Beului, iar dupa inca cca. 4 km (1 ora) se ajunge la Cantonul Damian. De la Cantonul Damian sunt cca. 6,5 km pana in Poiana lui Vogiun (cca. 3 ore de mers), iar de acolo, urmarindu-se poteca, ce urca pe Cracul Iordanului, Cracul Zapodinii si Culmea Lacului, iar apoi coboara la Lacul Dracului (cca. 2,5-3 km; cca. 45 min.). Poteca de la Sopot si pana la Lacul Dracului, urmareste pe partea stanga serpuirile largi ale Nerei printre varfurile de 500-600 metri, din care se pravalesc ogase multe, adica niste mici vai calcaroase framantate de apele siroinde, inainte de a se transforma in torente. Se mai poate ajunge la lac si de pe drumul Carbunari-Sopotul Nou, de la punctul numit La Logor, trecand prin Ogasul Porcului.

Lacul Dracului, despre care se spune, pe buna dreptate, ca este de o frumusete ireala, se gaseste la una din intrarile in Pestera Lacul Dracului. Galeria pesterii are o lungime de 70 m, dar este lipsita de formatiuni speologice specifice si nu este intr-atat de spectaculoasa pentru cei ce o viziteaza, insa pentru pasionatii de speologie reprezinta un punct de neratat. In conditii de precipitatii dense, galeria este inundata, neputand fi vizitata. In urma studiilor efectuate de specialisti, concluzia a fost ca atat pestera cat si cuveta lacului s-au format sub puternica actiune a apelor Nerei si ca odinioara bolta pesterii acoperea lacul. Cealalta intrare fara nici o legatura cu lacul intalneste galeria principala dupa 20 de metri.

Lacul Dracului, a vazut lumina zilei prin prabusirea boltii pesterii din care cauza, o parte din malurile sale sunt in surplomba. Lacul are o suprafata variabila (cca. 700 mp), o forma ovoidala (33×18 metri) si 12 metri adancime maxima. Nivelul apei zatocite este la nivelul raului Nera, iar o parte din lac parca se ascunde in pestera. Lacul Dracului este alimentat de ploi, dar mai ales de apele Nerei (fie direct printr-un sistem de canale subterane, fie prin intermediul unor galerii inundate ale pesterii).

Ca mai toate monumentele naturii si acest lac are o legenda care spune ca in acest lac s-a aruncat chiar dracul, in urma pierderii unui pariu cu un batran pastor. In fata unui cioban apare ca din senin un omulet mai ciudat care il provoaca sa ii friga pestele fara ca el sa se indoaie. Pastorul, fiind istet, accepta, dar pune conditia ca si dracul sa-i friga un cap de tap, dar fara sa ranjeasca. Asadar, pastorul ia pestele, il frige si acesta nu se indoaie. Dracul, la randul lui, ia si el capul de tap, il leaga bine, dar cand il pune la prajit, acesta isi arata dintii. De ciuda ca a fost pacalit, dracul se arunca in apele lacului. De atunci i-a ramas numele de Lacul Dracului.