Lacul Ochiul Beiului

Localitatea: In apropiere de Potoc
Judet: Caras-Severin
Regiunea: Banat
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcului National Cheile Nerei-Beusnita

Lacul Ochiul Beiului este situat in zona de protectie stricta cu statutul de rezervatie naturala din cadrul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita din judetul Caras-Severin. Pentru a ajunge la cascade, lasi in urma orasul Oravita, oras asezat pe Valea Mare, urmand drumul spre Ciclova Romana, dupa care mergi spre satele Ilidia, apoi Socolari si in final Potoc. De aici pornesti spre Ochiul Beiului, unde se afla Cascada Beusnita, dar si Lacul Ochiu Beiului, trecand prin zona "La Tunele".

Ochiul Beiului este un lac natural de origine carstica cu o suprafata de 284 m² si adancime de maxim 3-3,5 metri, situat in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. La baza formarii lacului se afla un izvor, un izbuc - care improspateaza mereu apele lacului si face ca apa lui sa aiba o temperatura egala si vara si iarna si sa nu inghete niciodata. Mai mult chiar, vara, apa are in jur de 3-4 grade, iar iarna, temperatura apei ajunge si la plus 10 grade. Locul este paradisiac. Daca exista un lac care sa merite denumirea de lacul zanelor probabil acesta este printre primele din lista. Culoarea lui este unica.

Traditia spune ca neasemuitele frumuseti ale zonei sunt alimentate mereu de “lacrimile” unui bei legendar, de unde si numele de “Ochiul Beiului”. Legenda Lacului Ochiul Beiului” povesteste despre un bei turcesc care s-a ascuns de tatal sau, haladuind prin padurile de nespusa frumusete ale Cheilor Nerei, loc unde si-a gasit nu numai linistea, vanatul, ci si dragostea unei frumoase valahe. Cum a aflat tatal beiului despre iubirea ce-i napadea sufletul fiului a hotarat ca „Din semintii ghiaure nu-mi vreau nora mie”, si trimite lefegii „tainic s-o inhate pe ciobanita juna”.bBeiul indragostit si-a gasit iubita injunghiata in locul unde acum este lacul. Ochiul Beiului a varsat multe lacrimi, dupa care si-a infipt hangerul in inima. Din lacrimile lui s-a format izvorul care ii poarta numele, in timp ce apele spumoase ale cascadei, nu sunt altceva decat voalul de mireasa al pastoritei care au plecat sa se intalneasca in nemurire cu lacrimile beiului.

In apropiera lacului mai puteti vizita si Cascada Beusnita, Podul Beu si zona "La Tunele" dupa care puteti continua traseul pana la Steierdorf, cartier al orasului Anina (inca aproximativ 4-5 ore de mers).