Lacul Vida

Lacul Vida | RoTurism Info 1 / 45

Perceput de cei care l-au vizitat ca paradisul de smarald, loc de poveste, minunea Bihorului sau destinatie de vis, Lacul Vida se afla in apropierea localitatii Luncasprie, comuna Dobresti din judetul Bihor.

Am putea caracteriza Lacul Vida prin 3 elemente - baraj de anrocamente cu o inaltime de 10 metri, apa de un turcoaz stralucitor si un deversor special in forma de palnie – amplasate intr-un cadru de poveste: padure deasa, stanci impresionante si pesteri nedescoperite.

Lacul cu vartej, denumit astfel datorita deversorului in forma de palnie amenajat in mijlocul lacului, este un lac artificial construit inainte de 1967 pentru minele care extrageau bauxita pe locul unei mori, numita moara lui Lioliu.

Actualul baraj Vida este un baraj de anrocamente cu o inaltime de 10 metri si o lungime de coronament de 70 de metri care, pe o suprafata de 6 hectare, realizeaza un volum de 0,4 milioane metri cubi. Deversorul tip palnie, unic in lume, are rolul de a echilibra debitul pe timpul precipitatiilor abundente, in rest el da farmec lacului si ii incanta pe turisti.

Situat la doar cateva zeci de kilometri de Oradea, Lacul Vida, obiectiv turistic unic, impresioneaza prin aspectul deosebit, culoarea apei, dar si prin padurea ce se oglindeste in apele sale.