Cetatile Ponorului

Localitatea: In apropiere de Padis
Judet: Bihor
Regiunea: Crisana
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Apuseni, pe platoul Padis

Cetatile Ponorului, unul dintre cele mai interesante complexe carstice din Romania, este situat in Muntii Bihorului, la circa o ora de mers de Cabana Padis. Acesta cuprinde avene, cascade, lacuri si o pestera. Cetatile Ponorului sunt "fortificatii" din calcar modelate de natura intr-o perioada foarte indelungata de timp. Situate pe un platou la capatul Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine, se poate ajunge la ele de la Padis pe marcajul punct albastru si soseaua forestiera care se desface din soseaua Pietroasa-Padis.

Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume: un abis in piatra inalt cat doua catedrale, iar la baza celor 76 de metri, o apa de clestar. Cetatile Ponorului sunt constituite din trei circuri calcaroase amplasate intr-o gigantica depresiune impadurita, adanca de 300 m si care la partea sa superioara are un diametru de peste 1 km.

Primul circ calcaros

reprezinta partea terminala a vaii care se infunda, iar peretele sau lateral este strapuns de un portal ce depaseste 70 m inaltime si care permite accesul in circul al doilea, care este de fapt un aven circular de 200 m inaltime.

Imensul portal al Cetatilor Ponorului,

sugereaza o ogiva gotica devenita un fel de simbol al carstului Muntilor Apuseni. Molizii aninati in pereti sunt singurul termen de comparatie pentru uriasa dimensiune a portalului si a peretelui in care este sapat. In partea stanga se zareste partea superioara a unui perete si mai inalt ce strajuieste Dolina III. In partea dreapta a portalului, o limba de grohotis urca pe sub o arcada in Dolina II (Circul al II-lea). Aceasta dolina are la baza doua ferestre: portiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal si o fereastra spre tunelul subteran al Pesterii Cetatile Ponorului.

In Dolina III

(sau circul al III-lea) se poate patrunde din Circul I, urcand pe scarile metalice din stanga Portalului si depasind pragul ce separa cele doua circuri. Dolina III are forma de triunghi cu latura de 300 m, avand in mijloc un portal spre care coboara imense limbi de grohotis. In partea sa vestica, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se inalta un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brane inundate de vegetatie, in partea sa superioara fiind amenajate doua balcoane din lemn. In partea sudica, poteca turistica urca costis pe panta abrupta a unui valcel spalat de torenti, spre balcoane.

Tot in peretele sau vestic se deschide gura pesterii de la Caput prin care iese un rau subteran a carei apa se prabuseste in alta gura de pestera, strabatand un tunel lung de 2 km in care s-au format numeroase cascade, saritori si lacuri adanci. Apele acestui rau subteran apar definitiv la suprafata in Izbucul Galbenei, drenand aproape in intregime bazinul inchis Padis-Cetatile Ponorului. Culmile inconjuratoare care inchid circular depresiunea sunt taiate intr-un singur loc de canionul Vaii Cetatilor.

Balcoanele, in numar de patru, doua deasupra Dolinei III si doua deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetatilor Ponorului. Prapastiile mari, asemenea unor caldari uriase, cu pereti inalti, sunt legate intre ele prin porti subterane sau tunele uriase. Din peisaj nu lipsesc nici formatiunile endocarstice si exocarstice, adica pesterile si cheile.

Pestera Cetatile Ponorului,

cea mai impozanta dintre toate, dispune de o galerie principala de 2 km lungime, la care accesul se face printr-un portal de 70 m inaltime si 30 m latime. Obiectivul natural se poate vizita atat in zona de suprafata cat si in subteran pana la Sala Taberei, dar numai cu echipament speologic adecvat. Mai departe, numai specialistii au dreptul sa se aventureze. De fapt toate traseele sunt extrem de dificile, chiar si in timpul verii, astfel ca se recomanda doar cutezatorilor cu multa experienta.

Tot de-a lungul Platoului Padis, unde se gasesc Cetatile Ponorului, natura a inzestrat aceste locuri cu multe alte atractii turistice, reprezentate in cea mai mare parte de formatiuni carstice inedite, precum: Platoul Carstic Lumea Pierduta, Ghetarul de la Barsa, Pestera Caput, Cheile Galbenei, Groapa Ruginoasa, Cetatile Radesei sau Cheile Somesului Cald.