Muntii Fagaras

Muntii Fagaras, ce fac parte din lantul Carpatilor Meridionali, se intind intre Masivul Piatra Craiului si Defileul Oltului de la Turnu Rosu pana la Cozia pe o distanta ceva mai mare de 70 km. In latime masoara 40 km, acoperind o suprafata de aprox. 3.000 kmp. Din punct de vedere turistic se poate considera ca linia de demarcatie a muntilor Fagarasi este paraul Tamasului, Barsa Tamasului si Curmatura Foii, aceasta fiind granita unde roca devine de alta natura (pe Tamas sisturile cristaline sunt pe partea dreapta, calcarele Pietrei Craiului pe malul opus). Limita de demarcatie cu Iezer–Papusa (Fagarasul Sudic) este formata tot de Valea Dambovitei cu paraul Boarcasu si paraul Oticu pana la Raul Doamnei.

Muntii Fagaras gazduiesc opt varfuri de peste 2.500 m, printre care si cel mai inalt din tara, Varful Moldoveanu, care este la 2.544 metri altitudine, precum si Negoiu (2.535 m), Coltul Vistei Mari (2.527 m), Lespezi (2.522 m), Cornul Caltunului (2.510 m), Vanatoarea lui Buteanu (2.507 m), Hartopu (2.506 m), Dara (2.500 m). Aceste varfuri sunt separate intre ele prin vai adanci, unele dintre ele coborand chiar si sub 2.000 de metri.

Relieful din zona inalta poarta amprenta glaciara. Aici se intalnesc circuri si vai glaciare, cu profil transversal in forma de U, despartite prin custuri ascutite. In jumatatea inferioara vaile devin inguste si adanci. Lacurile glaciare ale Muntilor Fagarasului, desi nu au dimensiunile celor din Retezat, ca frumusete pot sta alaturi de acestea din urma. Cel mai intins este Lacul Balea (4,65 ha) urmat de Podragu, Urlea, Capra, etc. Cel mai adanc este Podragu (15,5 m). La cea mai mare altitudine din Carpatii romanesti este situat Lacul Mioarelor (2.282 m) aflat in caldarea glaciara Hartopul Leaotei. In ultimele decenii au aparut mai multe lacuri de baraj artificial. Cel mai mare este Lacul Vidraru la intrarea in Cheile Argesului, urmat de Vasalatu, Valsan etc.

In privinta monumentelor intalnite in acest masiv, un exemplu concludent este cetatea Poenari, ce dateaza din vremea lui Vlad Tepes si care troneaza acum, mai jos de barajul de pe Lacul Vidraru, asupra Vaii Argesului. Un punct de interes este Muzeul Badea Cartan din Cartisoara, care detine o colectie de icoane pe sticla ale pictorilor populari Matei si Timforea, icoane din Nicula, Fagaras si Tara Barsei, dar si carti ramase de la Badea Cartan (1848-1911), taranul roman care a devenit celebru pentru calatoriile la Roma si pentru cartile romanesti pe care le-a carat pe propria cheltuiala peste munti, din Romania in Transilvania, aflata in Imperiul Austro-ungar.

Vegetatia

este variata, in functie de altitudine. De la paduri de foioase si de molid, la tufisuri de jnepeni, afin, merisor sau anin. Pajistile de pe crestele alpine sunt presarate cu flori atat de delicate si viu colorate: cupe de ghintura, vulturica de stanci, ochiul gaini, campanulele alpine, gentianele. In ceea ce priveste fauna, zona este populata de caprioara, cerb, o specie mai mica a ursului negru si feline precum rasul, pisica salbatica, jderul de copac. In golul alpin traieste capra neagra. Pasarile sunt reprezentate de cinteza, fisa de padure, ierunca, mierla de piatra, sorecarul comun, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, vulturul plesuv, acvila de stanca.

In Muntii Fagaras, se gasesc cele mai multe cabane montane si submontane. Dintre cele montane amintim: Cabana Turnuri (1.520 m), Cabana Valea Sambetei (1.401 m), Cabana Balea Cascada (1.234 m), Hotelul Negoiu (1.546 m), Cabana Barcaciu (1.550 m), Cabana Podragu care se afla la cea mai mare altitudine din Romania, 2.136 m si Cabana Paltinul la 2.044 m.

Toate aceste minunatii sunt traversate de Transfagarasan, un drum cu doua benzi ce se intinde pe o distanta de 90 kilometri si urca pana la 2.042 de metri altitudine. Pe intregul traseu sunt construite 27 de viaducte, poduri si tuneluri, cel mai lung avand 887 metri si strabate muntele Paltinul. Printre obiectivele turistice ce nu trebuie ratate in Fagarasi se numara: Lacul si Cascada Balea, Lacul Capra, Lacul Vidraru, Muzeul Badea Cartan, Valea Sambetei, etc.

Lacul Balea,

lac glaciar situat la o altitudine de 2.040 metri, este un punct de maxima atractie turistica, pe ruta Transfagarasanului. Are o suprafata de aproximativ 46.508 m² si o adancime de 11,35 metri. Iarna, lacul atrage o multitudine de turisti care vin sa viziteze hotelul de gheata, unicat pentru aceasta parte a Europei. Are receptie, bar de zi si camere, dotate cu paturi duble, iar lumina este asigurata cu lampi fluorescente. Iarna la Balea Lac se poate ajunge cu telecabina, pornind de la cabana Balea Cascada.

Cascada Balea

aflata langa drumul Transfagarasan la altitudinea de 1.234 m este un loc de neratat pentru turisti. Se poate admira de la distanta, nici un drum marcat netrecand exact pe langa ea. Cu toate acestea foarte multi sunt atrasi de ropotul inspaimantator al apelor. Din telecabina cascada se vede in adevarata ei marime.

Cascada Capra,

denumita si Cascada Iezerului, porneste din Lacul Capra, de la 2.241m inaltime. Este situata chiar la marginea soselei, intre Cabana Capra si Lacul Balea, pe versantul sudic al muntilor Fagaras. Multi turisti se opresc pentru a admira frumusetea acestei cascade extraordinare si pentru a face poze. Peisajul unde se afla aceasta cascada, de aproximativ 35m inaltime, este unul pitoresc, existand si un pod in fata cascadei unde turistii se pot bucura de racoarea data de stropii cristalini.

Pentru amatorii de trasee turistice recomandam Valea lui Stan, cel mai salbatic canion din tara. Este un traseu nemarcat ce seamana cu traseul prin "Canionul 7 Scari", din Piatra Mare, insa este mult mai spectaculos si mai lung. Se afla situat la aproximativ 2 Km de Cetatea Poenari. Punct de reper: o troita rosie, pe partea stanga a drumului.

Barajul Vidraru,

construit intre 1961 si 1966, si lacul de acumulare Vidraru sunt puncte de atractie pentru mii de turisti romani si straini. Vidraru este primul baraj construit in Romania si totodata cel mai inalt. Aici s-a amenajat cea mai inalta pista de lansare pentru bungee jumping. Pe timp de vara pasionatii acestui sport pot sari cu coarda elastica de la 166 m.