Muntii Retezat

Muntii Retezat sunt situati in partea de vest a Carpatilor Meridionali, intre depresiunile Petrosani si Hateg si raurile Jiul de Vest si Raul Mare. Ei se invecineaza cu muntii Valcan, Tarcu si Godeanu. Altitudinea maxima se intalneste in Varful Peleaga (2.509 m). Muntii Retezat reprezinta primul lant muntos din Romania pe teritoriul caruia s-a constituit un parc national precum si o rezervatie stiintifica, pentru protejarea bogatiilor naturale existente. Principalele cai de acces cu masina in Parcul National Retezat sunt drumul Nucsoara – Carnic si intrarea din zona lacului de acumulare Gura Apei. Cele doua intrari se afla la circa 30 de kilometri de Hateg. O alta intrare pe traseele din Parcul National Retezat se poate face prin zona Cheilor Butii, din Valea Jiului. De asemenea, accesul in parc se poate face si din comuna Pui, pe drumul spre vechea cabana Baleia si prin zona turistica Rausor (comuna Rau de Mori).

Cetatea alpina a Retezatului, cu peste 60 de inaltimi care depasesc media de altitudine a Muntilor Fagaras, impresioneaza prin dezvoltarea si salbaticia reliefului, cladit pe o structura geologica complexa si modelat atat de original in timpul cuaternarului, cand intr-un climat specific s-au format ghetari puternici, de circ si de vale. Cele doua creste principale sunt legate, intre Varful Papusa si Varful Custura, printr-o creasta ascutita, lunga de aproximativ 2,5 km, pe care se ridica piscuri semete ce ofera tururi pe orizont de neuitat. Dintre aceste piscuri, Varful Papusa (2.508 m), Varful Peleaga (2.509 m ) si Varful Retezat (2.482 m ) reprezinta principalele obiective pe care drumetii si le propun in excursiile lor. Dar Muntii Retezat nu sunt atragatori numai prin maretia piscurilor. Ei ne ofera creste si custuri dantelate, caldari glaciare, vai admirabil invesmantate cu vegetatie, dar mai ales lacuri glaciare, care sunt elemente de maxima atractie. Pe marginile masivului Retezat, in zonele cu roci calcaroase, apar chei si formatiuni carstice. In partea de est se afla Depresiunea Petrosani (intinsa si alungita pe cursul superior al Jiului), iar in nord, Depresiunea Hateg pe raul Strei.

Retezatul pastreaza ca nimeni altul in Muntii Carpati, amprentele glaciatiunii cuaternare: cele mai grandioase si mai complexe circuri glaciare; cel mai mare numar de lacuri (peste 85), dovezi a desfasurarii celui mai lung ghetar de vale (Lapusnicul, cca. 8 km), cel mai adanc lac (Zanoaga, 29 m), cel mai intins lac (Bucura, cca. 10 ha ). Prin numarul foarte mare de lacuri acesti munti se compara in Carpati doar cu muntii Fagaras. Printre cele mai importante lacuri glaciare mai amintim: Lacul Stevia, Lacul Stanisoara, Lacul Pietrele, Lacul Groapele, Lacul Ghimpele sau Peleaga etc. Pe suprafata muntelui se intalnesc cateva cascade spectaculoase: Lolaia, Ciumfu si Rovine. Amatorii de speologie au la dispozitie cateva pesteri, unele protejate, altele nu, cele mai importante fiind Pestera Dalma cu Brazi, Pestera cu Corali, Pestera Alunii Negri, Pestera Zeicului.

Reteaua de trasee turistice marcate este bine dezvoltata, existand din toate extremitatile muntelui trasee care sa faca legatura cu zona inalta si cu cabanele din zona inalta. Zeci de trasee turistice au fost infiintate de rangeri pentru vizitatorii Parcului National Retezat. Pasionatii de munte pot alege sa urce in Retezat pe trasee usoare sau scurte, de maxim doua ore sau se pot aventura pe trasee cu dificultate medie si grea, de pana la cinci ore.

Muntii Retezat sunt caracterizati printr-o vegetatie bogata, variata, cu intinse zone in care prin masuri speciale de protectie s-au pastrat specii rare si endemice. Muntii Retezat sunt dominati de paduri si pajisti alpine. Pe cuprinsul suprafetei montane au fost identificate peste 1.050 specii de plante. Mandria faunei Retezatului o constituie populatia de capra neagra. Alte animale ocrotite sunt: rasul, cocosul de munte, acvila de munte. Pe cuprinsul Retezatului mai intalnim ursul brun, jderul de copac, ierunca, gaita de munte; in apele lacurilor glaciare si in apele oxigenate ale paraielor traiesc pastravi.

Printre cele mai importante obiective turistice mentionam: rezervatiile naturale (Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Pestera cu Corali, Castanii comestibili de la Suseni, etc), vestigiile istorice si culturale (ruinele castrului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea medievala si Manastirea Colt, Curtea fortificata a cnejilor din Salas, etc). In zona se poate practica si schiul, pe partia amenajata din zona Cheile Butii.

Lacul Bucura

este cel mai mare lac glaciar din Romania si se afla la o altitudine de 2.040 de metri, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei. Lacul este unul dintre obiectivele turistice principale din Parcul Retezat, iar drumetia spre Bucura este la fel de spectaculoasa ca si destinatia. Daca Lacul Bucura este cel mai mare astfel de lac din Romania, Lacul Zanoaga este cel mai adanc, 29 de metri. Poti ajunge de la Bucura la Zanoaga in circa trei ore, urmand traseul cu banda albastra, iar apoi traseul marcat cu punct rosu.

Sarmizegetusa Regia

a fost capitala Daciei preromane. Majoritatea istoricilor considera ca denumirea se traduce prin “Cetatea de pe stanca”. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dacic din Muntii Orastie si cuprinde 6 citadele. Sarmizegetusa Regia este la circa 30 de Km distanta de Orastie si 40 de Km de orasul Calan. Ultima portiune a traseului este un urcus de patru Km prin padure, pe care se poate merge atat cu masina, cat si pe jos.

Cetatea Colt

dateaza de la inceputul sec. al XIV-lea, cand a fost ctitorita de cneazul Candea. Constructia a avut rol in aparare fiind cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania. La poalele stancii se afla biserica fortificata construita in aceeasi perioada de familia Candesti. Manastirea Colt este una dintre primele manastiri atestate pe teritoriul Romaniei. Biserica a fost construita la inceputul sec. al XIV-lea, undeva prin anii 1310-1315 de familia Candestilor. Biserica manastirii este din piatra, fara temelie, cu contraforturi, in forma de nava cu altar si naos. Are un turn in forma patrata ce era folosit pentru aparare. Pictura murala a fost realizata in jurul anului 1350 de pictorul Stefan si are cateva elemente etnografice specifice Tarii Hategului.