Padurea Letea

Localitatea: C. A. Rosetti
Judet: Tulcea
Regiunea: Dobrogea
Acces: Accesul se face numai cu insotitor - un agent al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Este situata in partea de nord a Deltei Dunarii

Padurea Letea, una din putinele minuni ale naturii care au supravietuit invaziei lumii moderne, este situata in partea de nord a Deltei, la est de comuna C. A. Rosetti. Padurea Letea se afla in partea de nord a Deltei Dunarii, langa satul Letea, la 23 de kilometri nord-vest de orasul Sulina. Satul e legat de Sulina printr-un drum pietruit. De la Tulcea la Sulina se poate ajunge doar pe apa, cu navele clasice de pasageri sau nave rapide. De la Sulina la Letea puteti veni atat pe apa, cat si pe uscat, in jumatate de ora. Intrucat Padurea Letea este zona strict protejata, accesul se face numai cu insotitor – un agent al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In caz contrar, riscati o amenda de 3.000 de lei. Zona strict protejata, cuprinde doar o parte din suprafata totala a padurii, parte ce a fost pusa sub ocrotire inca din anul 1930 si devenita rezervatie naturala incepand cu 1938. Rezervatia se intinde pe circa 3.200 de hectare, fiind formata din mai multe zone - precum Hasmacul Mare, Tarla Popii, Schiopul, Crusina, etc.

Stejari seculari, pe trunchiurile carora lianele se infasoara ca niste serpi, dune de nisip si cai salbatici care zburda in voie, aceasta e mica jungla a Deltei. Cei aproximativ 2.500 de cai salbatici din Padurea Letea sunt ultimii cai salbatici din Europa. Mergand prin padure turistii trec printr-o uluitoare schimbare de peisaj, de la padure subtropicala la desert in numai 2-300 de metri. Caracteristica principala a peisajului este data de modul ciudat in care s-au dezvoltat arborii din aceasta padure. Trunchiurile sunt aplecate si contorsionate. Letea e o padure de stejari brumarii, dar include si frasini de lunca, tei albi si plopi albi si este singurul loc din Europa unde cresc liane. In marea lor majoritate, plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse din Africa de pasarile migratoare. Padurea, cu o suprafata de cca. 3.000 ha, s-a dezvoltat sub forma unor fasii de padure (hasmacuri) dezvoltate printre dunele de nisip.

Din loc in loc sunt amenajate popasuri, cu bancute de lemn, unde poti sa te opresti si sa-ti mai tragi putin sufletul. E si o fantana cu cumpana, cu apa buna, de izvor. Turistii se pot plimba prin padure, prin satul Letea si la Sulina, unde pot admira farul si portul. Amatorii de pescuit au la dispozitie canalele Deltei si Dunarea Veche sau lacurile din imprejurimi: Rosu, Rosulet si Puiu. De asemenea, in zona, se organizeaza partide de vanatoare de mistreti, iepuri si fazani.

Padurea Letea este inclusa pe lista siturilor "Natura 2000", alaturi de o alta rezervatie naturala forestiera din Delta, Padurea Caraorman. Reteaua Natura 2000 include habitatele naturale de maxima importanta din Europa si are ca principal scop integrarea lor intr-un program de stricta observatie si protectie.