Padurea Sinca Veche

Localitatea: In apropiere de Sinca Veche
Judet: Brasov
Regiunea: Transilvania
Acces: La cativa km de localitatea Persani, pe DN 68, intre Brasov si Fagaras
Program: -
Website: -
Localizare: In apropiere de manastirea rupestra de la Sinca Veche

La Sinca, in Brasov, se afla (inca) una dintre ultimele paduri virgine ale Europei. In localitatea Sinca Veche se poate ajunge usor cu masina, localitatea fiind amplasata la cativa km de localitatea Persani, pe DN 68, intre localitatile Brasov si Fagaras. In apropiere de manastirea rupestra de la Sinca Veche, se intinde o padure seculara, cu arbori extrem de batrani care isi pastreaza puritatea de dinainte de dezvoltarea exploziva a lumii mecanizate si tehnicizate a zilelor noastre. Parte a masurilor de conservare a padurii Sinca Veche o reprezinta si decizia de a nu interveni in circuitul natural al ecosistemelor.

Pe intreaga suprafata a padurii Sinca Veche, 350 ha, nimic nu tulbura linistea locurilor, viata salbaticiunilor sau firescul mers al timpului. Nici macar lemnul uscat nu este extras din padure, fiind lasat sa putrezeasca si sa hraneasca arborii tineri, contribuind astfel la regenerare. Avem aici o frumoasa si fireasca ilustrare a faptului ca in natura nimic nu se pierde, doar se transforma. Fagi si brazi cu inaltimi de peste 55 de metri par desprinsi din basmele copilariei. Maretie, uimire si reverenta il incearca pe vizitatorul acestor meleaguri, pentru ca, mic si umil se va simti alaturi de colosii acestia ai naturii. Ursii sunt la ei acasa in padurile Sincii, ei putand fi admirati de la Observatorul de Ursi, special amenajat pentru aceasta.

La numai 2 km de localitatea Sinca Veche, ascuns printre paduri, vegetatie abundenta si peisaje de vis, se afla si faimosul templu crestat in stanci caruia unii dintre oameni ii spun Templul Ursitelor sau Locul Sfant, Locul unde ti se implinesc toate dorintele sau Manastirea sapata in stanca. La Sinca Veche se vine pentru legendele si misterul lacasului de cult sapat in piatra.

In padure sunt arbori vechi de 400 de ani, cu peste 50 de metri inaltime si un diametru de aproximativ 1,5 metri. Cel mai inalt brad masurat, nedoborat, din Romania se afla in padurea Sinca Veche si masoara 62,5 metri inaltime, potrivit datelor furnizate de Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. Precedentul record a fost un brad de 61.5 metri. Padurea ar putea deveni, astfel, patrimoniu UNESCO World Natural Heritage.