Padurea si Lacul Snagov

Localitatea: Snagov
Judet: Ilfov
Regiunea: Muntenia
Acces: La 35 de kilometri de Bucuresti pe autostrada ce leaga capitala de orasul Ploiesti
Program: -
Website: -
Localizare: Rezervatia Naturala Complexa Snagov

Padurea si lacul Snagov sunt situate la 35 de kilometri de Bucuresti pe autostrada ce leaga capitala de orasul Ploiesti. Amenajata sub forma de parc cu numeroase alei asfaltate se intinde, pe o suprafata de 1.727 de ha pe raza judetului Ilfov. Lacul Snagov se intinde pe o suprafata de 575 de ha. Lacul Snagov este unul dintre cele mai pitoresti si mai importante dintre toate atractiile turistice de aici. La dispozitia vizitatorilor, pe tarmuri au fost amenajate mai multe debarcadere, locuri de acostare a vaporaselor si salupelor de croaziera si dane de unde se pot inchiria barci. Se pot practica diferite sporturi nautice, plimbari de agrement precum si pescuit.In aval este insula pe care se gaseste Manastirea Snagov.

Datorita plantarilor relativ recente, multi dintre arborii padurii Snagov sunt formati din doua sau mai multe generatii, ceea ce mareste valoarea estetica a padurii. Sunt numeroase exemplarele de stejari, frasini si tei monumentali, care ating diametre de 80-100 cm si inaltimi de peste 30 de metri. Printre arborii masivi se dezvolta tufisuri de alun, catina, lemn cainesc si soc, iar primavara infloresc ghioceii, brandusele si brebeneii, margaritarul si crinul de padure. In partea de est, in apropiere de lac, apar ca o curiozitate botanica, exemplare mature de fag. Tot ca o curiozitate trebuie privita prezenta catorva goruni, care se afla aici, cu mult in afara zonei lor obisnuite. De altfel, pe malul lacului, o mare parte a padurii de fag a fost delimitata ca "zona stiintifica", restrictiva pentru accesul vizitatorilor. Caprioare, cerbi lopatari, fazani, potarnichi pot fi gasiti in rezervatia cinegetica. O mare varietate de pasari populeaza din plin padurea Snagovului, printre ele aflandu-se cintezoii si pitigoii, privighetorile, porumbeii salbatici si turturelele. Primavara si toamna se opresc aici din calatoria lor spre tari mai calde, in locurile mai umede, sitarii si becatinele.

Padurea Snagov este un palc al vechilor Codri ai Vlasiei, ce acopereau odinioara intreaga Campie Romana. O suprafata de 10 ha din padure a fost declarata rezervatie naturala, geobotanica si forestiera. In vecinatatea rezervatiei naturale se afla mai multe obiective de interes turistic (lacasuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale): Manastirea Snagov monument istoric si de arta feudala din Tara Romaneasca, aflat in partea nordica a lacului Snagov; Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica a Manastirii Snagov, constructie din 1717; Biserica Sf. Nicolae din satul Ghermanesti, constructie din 1790; Manastirea Carmelitana din Ciofliceni; Biserica „Sfantul Nicolae“ din Tamcanesti; Manastirea Tiganesti din satul Ciolpani; Rezervatia naturala Lacul Snagov.