Varful Moldoveanu din Masivul Fagaras

Masivul: Fagaras
Judet: Arges
Regiunea: Muntenia
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Inaltime: 2.544 m
Website: -
Localizare: Muntii Fagaras

Varful Moldoveanu este situat in Masivul Fagaras, in partea argeseana a masivului, si atinge o altitudine de 2.544 de metri, fiind cel mai inalt pisc din Romania. Este inconjurat de culmi de peste 2.400 de metri, astfel incat este vizibil doar daca te apropii de el. Varful Moldoveanu se vede cel mai bine din aer sau de pe creasta Fagarasului, spre deosebire de multe din principalele varfuri ale lantului fagarasan, care sunt vizibile si din Depresiunea Fagarasului.

Despre originea numelui sau exista si acum dispute. Unii istorici spun ca numele vine de la catelusa Molda, dupa care a fost denumita si regiunea Moldovei. Mai multi cercetatori au respins insa aceasta idee si spun ca numele varfurilor din Masivul Fagaras au fost date dupa poreclele ciobanilor, singurii care urcau pe munte acum mai bine de 80 de ani. Asa se face ca Varful Moldoveanu a fost botezat dupa porecla ciobanului care avea in arenda acea portiune de munte.

Traseul spre Varful Moldoveanu porneste de la lacul glaciar Balea, aflat intr-una dintre cele mai frumoase regiuni din Romania. Traseul nu este dintre cele mai usoare, insa frumusetea lui si recompensa finala merita efortul. Senzatia ca te afli in cel mai inalt punct din Romania este unica, iar maretia imprejurimilor va rasplati pe deplin eforturile, iar o poza cu indicatorul pe care scrie “Varful Moldoveanu” este cu siguranta o amintire valoroasa.