Varful Omu din Muntii Bucegi

Masivul: Bucegi
Judet: Prahova
Regiunea: Muntenia
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Inaltime: 2.505 m
Website: -
Localizare: Parcul Natural Bucegi

Varful Omu din Muntii Bucegi este clasat al unsprezecelea intre varfurile muntoase din Romania. Situat in Masivul Bucegi, reprezinta cel mai inalt punct al acestui masiv. Altitudinea sa este 2.505 metri, dupa alte masuratori, 2.507 metri, la baza bolovanului de pe varf, sau 2.514 metri in varful acestuia. Este vizibil de pe creasta Pietrei Craiului, precum si de pe Valea Prahovei.

Legendele care au dat numele acestui varf sunt numeroase si la fel de misterioase. Denumirea, in acest caz, este una abstracta, „Omu“, fara o corelatie cu un fenomen natural sau vegetativ. De asemenea, varful muntos a fost asociat cu vechii daci si existenta, pe acest loc, a unui vechi sanctuar plin de energii speciale, vindecatoare. Una dintre povestile asociate cu Varful Omu este a unui pastor care s-a ratacit in masivul Bucegi si a ajuns pana in varful cel mai inalt al muntelui. Nici chiar de la aceasta inaltime nu a putut, insa, sa se orienteze, asa ca, furios, a inceput sa blesteme. Drept pedeapsa, Dumnezeu l-a transformat intr-o stanca, care se poate vedea si astazi, iar de atunci numele acestui varf a fost Omu (om). Doar o data pe an, in asfintitul din noiembrie, stanca isi lasa umbra pe platou, desenand o imagine umana, de unde si numele „Omu“.

Rezervatia Botanica Varful Omu, situata la 2.500 m altitudine, cuprinde o serie de asociatii de tundra alpina, specii endemisme pentru Carpatii Meridionali, specii de paius de munte, mierluta. In afara de acestea mai sunt si alte plante ocrotite de lege printre care remarcam: tisa, papucul doamnei, iedera alba, firuta, sangele voinicului de pe pantele muntilor Blana si Laptici, ghintura galbena de pe valea Horoabei, floarea de colt, specii de clopotei si garofite rosii si pitice etc. Dintre animale sunt ocrotite de lege capra neagra, rasul, vulturul plesuv sur, cocosul de munte etc.

Privelistile de la Varful Omu iti vor taia rasuflarea: siruri de munti si piscuri inca acoperite cu zapada, culmi impadurite sau stanci golase si vai pe care sunt presarate asezari omenesti. Iar o masa delicioasa la Cabana Omu iti va rasplati toate eforturile si-ti va da putere sa explorezi imprejurimile. Cabana Omu este una dintre cele mai vechi din Muntii Bucegi, prima constructie datand din 1888. Tot pe Varful Omu se afla si o statie meteorologica, punctul fiind considerat locul cel mai inalt din Romania populat permanent.