Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas

Localitatea: Izvorul Muresului
Judet: Harghita
Adresa: Str. Principala Nr. 664
Program: -
Telefon: 0266/336.540
Fax: 0266/336.540
Website: www.cheilebicazului-hasmas.ro
E-mail: pncbh@yahoo.com; pnbicaz@mciuc.rosilva.ro
Localizare: Teritoriile administrative ale judetelor Harghita si Neamt

Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este situat in zona central nord-estica a Romaniei, pe raza administrativa a judetelor Harghita si Neamt. Din punct de vedere geografic parcul se situeaza in Masivul Hasmas (Haghimas) care ocupa o pozitie centrala in Carpatii Moldo-Transilvani, insemnata subdiviziune a Carpatilor Orientali. Are o suprafata de 6.575 ha in care sunt protejeate valoroase elemente geologice, geomorfologice, palentologice, botanice si peisagistice, precum si faunistice. Aici sunt incluse mai multe rezervatii naturale – asimilate in zona de protectie integrala printre care: Cheile Bicazului, Lacul Rosu, Cheile Sugaului, Masivul Hasmasul Mare, Piatra Singuratica-Hasmasul Negru, Avenul Licas. Teritoriul parcului este la randul sau cuprins in "Aria de Importanta Avifaunistica Cheile Bicazului–Muntii Hasmas". Parcul este strabatut, prin zona Statiunii Lacu Rosu si Cheile Bicazului, de drumul transcarpatic DN 12C ce leaga orasul Gheorgheni de Bicaz.

Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusete deosebita. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita frumusete (Pestera Neagra, Pestera Cascada) si avene (Licas, Avenul cu Trei Intrari). Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului, masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

In partea de nord suprafata Parcului National se intinde in principal pe zona Lacului Rosu si a Cheilor Bicazului cuprinzand partea inferioara a bazinetelor afluentilor de nord ai paraului Bicaz (Suhard, Cupas, Lapos si Sugau) la vest avand ca limita paraul Licas iar la est paraul Sugau. In continuare spre sud pornind din albia paraului Bicaz, Parcul National se intinde pe una din principalele culmi ale Masivului Hasmas si anume, Culmea Curmatura, cuprinzand la est peretele din dreapta Cheilor Bicazului (cu culminatiile Surducul, Surducelul, Piatra Poienii si Fagul Ciucului), spre sud Culmea Ghilcos (Ucigasu) - Hasmasul Negru, Varful Telecul Mare, culminand cu Varful Hasmasul Mare (1.792 m ), punct dominant al masivului, Piatra Singuratica, Varful Fratele (Ocsem – 1.707 m) si Varful Tarcau, toate acestea fiind incadrate la vest de paraul Oii, Poiana Alba, valea de obarsie a raului Olt.

Vegetatia Parcului Cheile Bicazului–Hasmas

este formata in proportie de 95% din paduri de molid care imbraca versantii masivului Hasmas. Mai intalnim paduri de rasinoase cu fag, pajisti montane intinse, varfuri cu vegetatie subalpina sau specifica dar si multe raritati floristice. Speciile de plante declarate monumente ale naturii si ocrotite in Cheile Bicazului sunt: papucul doamnei, floarea de colt, sangele-voinicului, tisa, etc. Fauna cuprinde o varietate de specii rare, verigi importante pentru existenta unui ecosistem echilibrat, si anume: amfibieni si reptile ca broasca cu burta galbena, broasca mare de lac, tritonul de munte, tritonul carpatic, tritonul cu creasta, salamandra, broasca raioasa, broasca rosie de munte, soparla de munte, vipera comuna, sarpele de alun, pasari ca fluturasul de stanca, ciocanitoarea de munte, presura de munte, corbul, cocosul de munte, huhurezul mare, acvila de munte si mamifere, cerbul carpatin, capra neagra, ursul, rasul, lupul.

Parcul National Cheile Bicazului–Hasmas poate suporta un numar destul de mare de activitati in aer liber cu impact redus asupra mediului, incepand cu plimbarile, plimbarile cu barca pe Lacul Rosu, drumetiile, alpinismul si pana la ski de tura, ski fond, ski alpin, ciclism montan. Cheile sunt cunoscute astazi si sub numele de "paradisul alpinistilor". Pe unele stanci din Cheile Bicazului sunt trasee pentru practicarea alpinismului de catre profesionisti. Regiunea Lacu Rosu-Cheile Bicazului ofera una dintre cele mai importante terenuri de catarare pe stanca. Stancile sunt formate din calcar, iar in urma eroziunii si a miscarilor tectonice s-au format crapaturi si scorburi, astfel zona a devenit perfecta pentru catararea pe stanca. Pentru iubitorii de drumetii mai sunt amenajate in scop turistic un numar de 18 trasee turistice montane in Parcul National Cheile Bicazului–Hasmas, ce strabat Masivul Hasmas. Turistii vor avea parte de experiente de neuitat, dupa ce vor descoperi in spatele stancilor ce incadreaza drumul national 12 C o alta lume plina de peisaje deosebite, fanarii si oameni simpli ce traiesc dupa reguli uitate de cei „de la oras”.

In ultimii ani s-a constatat la nivel international o crestere remarcabila a volumului de turisti care prefera sa practice ecoturismul in zonele naturale nealterate. Acestia opteaza pentru vizionarea unor peisaje, obiceiuri traditionale, plante deosebite, paduri virgine sau a habitatelor unor animale salbatice, de care pot avea parte si in Parcul National Cheile Bicazului–Hasmas. Oamenii din zona sunt mesteri populari in prelucrarea lemnului, ceramicii, tesaturilor si impletiturilor. Din cele mai vechi timpuri, femeile sunt pricepute gospodine si harnice in tot ce tine de gospodarie si la cele necesare portului in stative. Femeile executa tesaturi, cum ar fi costumele populare, cergi si altele, menite sa impodobeasca locuinta. Costumele populare specifice sunt: - secuiesc pentru etnicii maghiari din Gheorgheni si Balan; moldovenesc pentru locuitorii din Bicaz.

Peisajul este conturat puternic in zona Cheilor si a Lacului Rosu, insa o amprenta vizuala insemnata o are si masivul calcaros al Hasmasului Mare. Printre cele mai importante obiective ce pot fi vizitate in parc amintim: Cheile Bicazului, Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului, Lacul Rosu, Varful Suhardu Mic, Varful Ghilcos, Varful Hasmasu Mare (1.792 m), Piatra Singuraticau, Poiana Albau.

Cheile Bicazului

sunt cele mai cunoscute si cel mai atragatore chei ale Carpatilor Orientali, care strabat dinspre sud-vest spre nord-est muntii alcatuiti din depozitele calcaroase ce s-au depus in marile triasice si jurasice. In masivul calcaros s-au format pesteri, doline si avenuri. Cheile sunt de origine tectonica, iar numele l-au capatat de la raul Bicaz. In aval de Serpentina Mare, Piatra Poienii si Muntele Bardos se apropie doar la cativa metri. Acest loc se numeste Poarta Iadului dupa care mai jos urmeaza locul numit Pridvorul Iadului. Apoi cheile se largesc, pana la stancile Turnului Negru. Piatra Altarului este masivul stancos cel mai impunator al Cheilor Bicazului. Cu inaltimea lui de 1.154 m, este mai mic fata de varfurile din jur, dar este frumos si atragator. Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului. Inainte de varsarea Bicajelului in Bicaz se afla un pod neterminat, care se numeste Podul Ungurilor, inceput in anii 1940.

Lacul Rosu

este un lac de baraj natural format in anul 1837 prin prabusirea unui perete calcaros din Muntele Ghilcos. Numele lacului provine de la apele de culoare rosiatica aduse de Paraul Rosu, bogate in oxizi de fier. O legenda locala spune ca, in momentul surparii masivului muntos, un cioban cu turma sa de oi a fost ingropat sub daramaturi. Lacul mai este impresionant si pentru trunchiurile de copaci care ies din apa si care nu au putrezit, ci s-au cristalizat in timp. Altitudinea luciului apei este 983 m.

In Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas exista locuri care abia asteapta sa fie descoperite, peisaje salbatice si deosebite ce stau ascunse dupa peretii stancosi care parca se intalnesc in cer. Valea foarte ingusta alaturi de cascade, stanci izolate, guri de pesteri si pereti stancosi, formeaza impreuna aceste locuri pitoresti incarcate de legenda, care ne impresioneaza prin frumusetile lor unice si care fac din aceasta zona o adevarata atractie turistica, unica in Romania.