Parcul National Cheile Nerei-Beusnita

Localitatea: Oravita
Judet: Caras-Severin
Adresa: Str. M. Eminescu nr. 13
Program: -
Telefon: 0255/206.108
Fax: -
Website: www.cheilenereibeusnita.ro
E-mail: parcnerei.cs(at)clicknet.ro
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Caras-Severin

Parcul National Cheile Nerei-Beusnita este situat la limita sud-vestica a tarii, in sudul Muntilor Aninei si partea nordica a Muntilor Locvei, in judetul Caras-Severin. Cuprinde o zona carstica pe cursul mijlociu al raului Nera care constituie si coloana vertebrala a Parcului. Parcul, cu o suprafata totala de 36.758 ha si altitudini cuprinse intre 200 si 1.116 m (Varful Leordis), include 6 rezervatii declarate si una propusa: Rezervatia Naturala Cheile Nerei-Beusnita, Rezervatia Naturala Cheile Ciclovei-Ilidia, Rezervatia Naturala Cheile Susarei, Rezervatia Naturala Izvorul Bigar, Rezervatia Naturala Liciovacea, Rezervatia Naturala Ducin. Principalele intrari in parc sunt in localitatile Anina, Oravita, Ciclova Romana, Ilidia, Sasca Romana, Carbunari, Sopotu Nou, Moceris. Granitele lui sunt delimitate de culmi de deal, borne silvice, confluente de rauri si vai. In imediata apropiere a parcului sunt localitatile: Anina, Bozovici, Lapusnic, Moceris, Sopot, Carbunari, Sasca Romana, Sasca Montana, Potoc, Socolari, Ilidia, Ciclova Romana, Ciclova Montana, Oravita.

Principalul element atractiv al parcului il constituie relieful care se impune atat prin frumusetea peisajelor pe care le genereaza, cat si prin posibilitatile pe care le ofera de a fi valorificate turistic. Turistii pot vizita parcul in orice anotimp, obiectivele turistice principale fiind Cheile Nerei, Lacul Dracului, Lacul Ochiul Bei, numeroase pesteri si cascade cu depuneri de travertin. In interiorul parcului, accesul este permis pe cele 5 trasee turistice marcate sau in curs de marcare si pe drumurile publice. Traseul turistic Resita-Dunare (in curs de marcare cu banda albastra) face legatura la nord cu Parcul National Semenic-Cheile Carasului si la sud cu Parcul Natural Portile de Fier. Aici se practica ecoturismul si drumetiile pe traseele marcate, raftingul pe raul Nera (primavara si la inceputul verii), alpinismul pe traseele special amenajate, cicloturism pe drumurile forestiere, speologie in pesterile din zona.

Valoarea Cheilor Nerei nu tine numai de potentialul turistic remarcabil, ci si de fauna si flora deosebite. Cheile cuprind o vegetatie bogata, cu specii rare si endemice precum familia Orhidaceaelor cu 33 de specii de orhidee, dar si 119 specii de animale protejate de legislatia nationala si internationala. Zona Cheilor Nerei este cunoscuta si pentru herpetofauna bogata, din care face parte si Vipera Berus. In perimetrul parcului se mai intalnesc alunul turcesc, visinul turcesc, macesul de Beusnita, garofita si bujorul banatean. Dintre speciile de animale se intalnesc: ursul, rasul, vulturul alb, vipera cu corn, scorpionul, liliacul mediteranean.

Cheile Nerei,

cele mai lungi chei din Romania, se intind intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou, pe o distanta de aproximativ 22 km, formand un defileu ingust, salbatic si spectaculos. Relieful este impresionant, cu formatiuni calcaroase extrem de interesante si atractive precum pesterile, cascadele impunatoare, canioanele cu pereti inalti de pana la 200 de metri. Turistii care strabat cheile parcurg atat drumul marcat, asa zisa poteca turistica, insa din cand in cand sunt nevoiti sa traverseze si apa. De-a lungul defileului gasim cateva puncte de atractie care nu merita ratate, fie pentru drumetii, activitati sportive, aventura, explorari speologice, alpinism sau pur si simplu relaxare. Turistii pot vizita Cheile Nerei in orice anotimp.

Raul Nera,

care a format defileul, este un obiectiv turistic in sinea lui, intrucat potentialul sau de atractie include atat activitati interesante, cat si peisaje nemaipomenite. Nera si afluentii sai, Minis si Susara, au format in timp chei spectaculoase, cu pereti abrupti, poteci stramte, tuneluri, pesteri si avene. Primavara si la inceputul verii, turistii dornici de aventura pot face rafting pe rau.

Lacul Dracului,

un adevarat monument al naturii, este cel mai mare lac de origine carstica din tara. Este situat in nordul Muntilor Locvei, chiar la inceputul Cheilor Nerei. Lacul are o suprafata variabila (cca. 700 m²), o forma ovoidala (33×18 metri) si 12 metri adancime maxima. Nivelul apei zatocite este la nivelul raului Nera, iar o parte din lac parca se ascunde in pestera. Lacul Dracului este alimentat de ploi, dar mai ales de apele Nerei (fie direct printr-un sistem de canale subterane, fie prin intermediul unor galerii inundate ale pesterii).

Cascada Beusnita

este un fenomen unic, un adevarat monument al naturii si un obiectiv de o insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica. Succesiunea de cascade de pe Raul Beu in amonte de lacul Ochii Beiului formeaza Cascada Beusnita. Datorita solului, nu numai ca s-au format numeroase cascade, dar permeabilitatea tufului calcaros a dus si la modelarea unor mini baraje, ochiuri de apa si mici caverne. Prima cascada are o inaltime de aproximativ 15 m si este acoperita cu muschi. Urcand poteca, se ajunge la a doua cascada, mai mica, dar mai dezvoltata in latime. Urcand in continuare pe poteca intalnim si cea de-a treia cascada.

Ochiul Beiului

este un lac natural de origine carstica cu o suprafata de 284 m² si adancime de maxim 3-3,5 metri, situat in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. La baza formarii lacului se afla un izvor, un izbuc - care improspateaza mereu apele lacului si face ca apa lui sa aiba o temperatura egala si vara si iarna si sa nu inghete niciodata. Mai mult chiar, vara, apa are in jur de 3-4 grade, iar iarna, temperatura apei ajunge si la plus 10 grade. Locul este paradisiac. Daca exista un lac care sa merite denumirea de lacul zanelor probabil acesta este printre primele din lista. Culoarea lui este unica.