Parcul National Defileul Jiului

Localitatea: Targu Jiu
Judet: Gorj
Adresa: Str, Lt. Col. Dumitru Petrescu, Nr.3
Program: -
Telefon: 0253/216.350
Fax: 0253/213.508
Website: www.defileuljiului.ro
E-mail: office@defileuljiului.ro
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Gorj si Hunedoara

Parcul National Defileul Jiului se situeaza in partea de vest a Carpatilor Meridionali intre Muntii Valcan, la vest si Muntii Parang, la est. Parcul National Defileul Jiului este o arie protejata de interes national ce se intinde pe o suprafata de 11.127 ha. Este cuprins intre altitudinile de 295 m, in Valea Jiului, in extremitatea sudica si 1.621 m, in Pasul Vulcan, in extremitatea vestica, acoperind o diferenta de nivel de 1.326 m.

Raul Jiu,

cel care strabate Parcul National de la un capat la altul, este unul din principalele rauri din Romania, cu un areal de 10.469 km², de pe care aduna apele a numerosi afluenti. Cursul raului dreneaza versantii sud-vestici ai Carpatilor Meridionali apoi partea vestica a Piemontului Getic si a Campiei Olteniei. Cursul Jiului prezinta un profil tipic, in trepte, a carui explicatie se poate gasi atat in diferenta geologica a unitatilor pe care le strabate, cat si in evolutia cursului sau actual.

Cuprinde, de la Livezeni pana la Bumbesti-Jiu, pe o lungime de 33 km, cele mai salbactice chei transversale ale Carpatilor romanesti. Salbaticia recunoscuta a defileului provine din structura geologica, reprezentata de roci foarte rezistente (cuartite, sisturi clorituoase, amfibolite, calcare cristaline ce dezvolta si mentin pereti, tancuri, jgheaburi). Versantii impaduriti ai vaii se termina spre abrupturi, pe alocuri de cateva sute de metri inaltime.

Astazi, Bumbesti-Jiu - Livezeni este sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri aflate intr-un defileu din tara noastra, 43. Constructia caii ferate din Defileul Jiului a inceput in 1924, dar a fost de mai multe ori oprita, astfel ca, pana in 1937, nu a inaintat decat 4 km. Dupa 1948, lucrarile au reinceput si s-au finalizat in acelasi an. Pentru a strabate cei 33 km ai defileului a fost necesara constructia a 43 de tuneluri, 15 bolti de sustinere din beton, 109 poduri, 2,5 km ziduri de sprijin si aproximativ trei milioane m² de terasamente.

Defileul a avut dintotdeauna o mare importanta strategica. Inca de pe vremea romanilor, aici a fost ridicat un castru in calea armatelor invadatoare. In toamna anului 1916, tot aici s-au dat lupte intense, defileul avand o deosebita importanta pentru apararea Olteniei de invazia germana. Ruinele castrului roman de piatra, dar si urmele unei asezari civile din sec. al II-lea si al III-lea din localitatea Bumbesti-Jiu fac parte din monumentele istorice cu o mare insemnatate pentru poporul roman. Ele pot fi vizitate de turisti.

Zeci de tineri iau cu asalt, in fiecare weekend, Defileul Jiului, pentru a practica sporturi extreme precum raftingul sau escaladarea unor versanti abrupti cu vehicule de teren. Riscurile sunt mari si, nu de putine ori, masinile au ramas blocate in zone imposibil de urcat, fiind necesara interventia echipajelor specializate de tractare. Tinerii vin din Bucuresti, Deva si Timisoara, fiind atrasi de faima celei mai salbatice zone din Romania. In Parcul National Defileul Jiului exista mai multe trasee de escalada sau pentru drumetie. Tot aici se mai pot descoperi pesteri "virgine", iar foarte multi doritori incearca sa descopere asemenea comori.

Teritoriul parcului este acoperit aproape in totalitate de paduri (85%), ramanand goale doar abrupturile si pajistile montane ale varfurilor Reciu - M-tii Parang - si Chenia Dumitra - M-tii Valcan. Padurile naturale compacte, preponderent virgine si cvasivirgine constituite din arborete pur si in amestec de fag (Fagus sylvatica) si gorun (Quercus petraea) adapostesc specii mediteraneene (carpen - Carpinus orientalis, frasin - Fraxinus ornus) si specii dacice (Sesleria rigida, Euphorbia amygdaloides) ce face din defileu o adevarata gradina didactica. Versantii impaduriti si abrupti, dau nastere vaii adanci si sinuoase a Jiului.

Defileul reprezinta un culoar de migratie pentru carnivorele mari (urs – 20-25 de exemplare in tot parcul, ras – 3 exemplare, lup) si pasari (rate salbatice). Orice proiecte de infrastructura sau defrisari ar putea fragmenta habitatul acestor animale, reducand numarul de exemplare si viabilitatea populatiilor mici. In Parcul National Defileul Jiului au fost inventariate 701 specii de plante si 441 de specii de animale, dintre care unele sunt protejate.

In acest areal sunt ocrotite: pisica salbatica, breiul (Athamatha hungarica) clopoteii (Campanula grossekii), crucea voinicului (Hepatica transilvanica), jderul, vidra, vipera si vipera cu corn, 5 specii de lilieci care au disparut cu ani in urma de pe aproape tot continentul european sau specii de insecte din trunchiurile sau ramurile scorburoase ale arborilor centenari (Osmoderna eremia, Rosalia alpina, Rhyzotes americamus). Regasim aici si specii endemice de pesti, precum moioaga (Barbus balcanicus).