Parcul National Muntii Macinului

Localitatea: Tulcea
Judet: Tulcea
Adresa: Str. 9 Mai, nr. 4bis
Program: -
Telefon: 0240/517.718
Fax: 0240/517.718
Website: www.parcmacin.ro
E-mail: parcmacin@gmail.com
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Tulcea

Parcul National Muntii Macinului (11.321 ha) este situat in sud-estul tarii, pe teritoriul administrativ al localitatilor: Macin, Greci (situate in vestul parcului) comuna Cerna (amplasata in vestul si sud-vestul parcului), comunele Hamcearca si Luncavita (situate in estul acestuia) precum si Jijila (situata in partea de nord). Parcul National ocupa zona centrala cea mai inalta a Muntilor Macinului, cuprinzand cea mai mare parte din culmea principala (cunoscuta sub denumirea de Culmea Macinului), precum si o culme secundara a acestor, respectiv Culmea Pricopanului.

Muntii Macinului cei mai vechi din Romania, sunt formati in timpul orogenezei hercinice, care a avut loc in urma cu 300-400 milioane de ani. Altitudinile se incadreaza intre 7 si 467 m, reprezentand zona cea mai inalta a Podisului Dobrogean. Cota maxima este atinsa de Varful Tutuiatu cu 467 m in masivul Greci. Debitele cursurilor de apa sunt reduse majoritatea avand caracter temporar, deseori formand cascade.

Principalele atractii si obiective ale Parcului National Macinului sunt: varfurile Tutuiatu (467 m), Capusa (433 m), Moroianu (434 m), Priopcea (410 m); Rezervatia Geologica Dealul Bujoarele; Padurea Valea Fagilor; Lacul Sarat; castrul roman Arrubium de langa Macin; cetatea romano-bizantina Dinogetia de langa Garvan; ruinele cetatii romane de la Troesmis, langa Turcoaia.

Parcul National Muntii Macinului are acum posibilitatea sa practice turismul ecvestru. Cei interesati au la dispozitie cinci cai de rasa si echipamentul necesar. Parcul devine astfel al patrulea parc din tara care ofera acest tip de turism, alaturi de Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Calimani si Parcul Natural Apuseni.

Potentialul natural de care dispune face Parcul National Muntii Macinului accesibil unei game largi de turisti interesati de drumetii in natura, peisaje, flora, fauna, studii si documentare. In Muntii Macinului, au fost infiintate de administratia parcului, zece trasee turistice marcate si amenajate cu locuri de campare si popas, sase din ele mai vechi si restul de patru deschise relativ recent: un traseu tematic "Povestile Macinului", un traseu pentru practicarea turismului ecvestru si trasee de cicloturism. Conform regulamentului PNMM, accesul este permis numai pe traseele turistice marcate, pregatite pentru activitati de ecoturism, cicloturism, hipoturism, turism stiintific sau de relaxare.

Traseul catre Culmea Pricopanului

este marcat cu banda albastra si are o lungime de sase kilometri, punctele de legatura fiind Macin - Regia Tutunului - Varful Sulucu Mare - Piatra Raioasa - Saua Serparu - Varful Caramalau - Fantana de Leac - Macin. In zona exista un singur loc de campare, la Fantana de Leac. Traseul Culmea Pricopanului poate fi considerat traseu de geoturism deoarece poarta pasii vizitatorului printre formatiuni geologice spectaculoase care au luat nastere acum aprox. 255 de milioane de ani. Masivul Pricopan, din punct de vedere peisagistic, constituie creasta cea mai spectaculoasa din aria parcului, fiind caracterizata prin uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste de jur imprejur.

Traseul Tutuiatu

pleaca din centrul comunei Greci, are o distanta de sapte kilometri si leaga Valea Morsu - Varful Esutuiatu - Valea Piscului Inalt - Valea Seaca - Valea Fagilor - Punct Informare Cetatuia, locul de campare fiind la Valea Seaca. Panorama este vasta si impresionanta - se observa Culmea Pricopanului si varfurile crestei principale a Muntilor Macinului, orasele Galati, Macin, Braila, Depresiunea Greci, Varful Iacob Deal, Rezervatia naturala Chervant - Priopcea, bratele Dunarii.

Traseu Dealul cu Drum

are o lungime de 14 kilometri si este marcat cu triunghi rosu. Ruta este: Greci - Valea Racova - Valea Piatra Rosie - Valea Curaturi - Valea Taita - Nifon, locul de campare fiind la Valea Curaturi. Traseul Cozluk are o lungime de 16 km iar ruta este: Greci - Pasunea Crucele - Valea Cozluk - Valea Radului - Teiul Stramb - Baia de arama - Pietrele Lacului - Varful Conaciu - Valea Plopilor - Pietrele Mariei - Greci.

Traseul Valea Vinului

leaga localitatile Cerna si Hamcearca prin Valea Cernei - Valea Poteca Tigancii - Varful Vergu - Varful Vinului - Creasta Cardonului. Este marcat cu banda galbena si are o lungime de 12 kilometri. Locul de campare este la Poteca Tigancii. Traseul este cu pante line trecand prin multe poieni unde afloreaza fundamentul geologic, poieni ce asigura panorame largi asupra Depresiunii Hamcearca, Vaii Cernei si asupra celorlalte piscuri sudice ale Muntilor Macinului.

Traseul Varful Crapcea

este marcat cu banda rosie si are 12 kilometri, legand localitatile Cerna si Balabancea prin Valea lui Puiu - Varful Echistea - Varful Crapcea - Dealul Crapcea - Balabancea. Traseul Povestile Macinului se adreseaza tuturor categoriilor de turisti sau vizitatori, fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare in localitatea Greci, continua pe Valea Racova, urca pe Dealul cu Drum spre varful Cartalu, pe care il ocoleste prin stanga, continua spre varful Calcata si coboara pe Valea Carabalu in localitatea Greci.

Aceste trasee nu pot fi parcurse de turisti decat insotiti de agentii ecologi ai Parcului. Chiar daca inaltimile escaladate de turisti sunt mici, pericolele sunt imense. Grohotisurile abrupte, dar si reptilele, dintre care cele mai multe foarte veninoase pot pune oricand in pericol viata turistilor neavizati care se abat de la potecile autorizate pentru acces.

In ceea ce priveste cicloturismul, potrivit Administratiei Parcului, in Muntii Macinului sunt marcate trasee de cicloturism de dificultate medie care unesc comunitatile invecinate parcului pe drumurile preexistente.

Dupa constituirea parcului National Muntii Macinului, s-au creat premisele dezvoltarii turismului ecologic intr-o zona salbatica ce contrasteaza puternic cu tinuturile dintre ape ale Deltei Dunarii. Fermierii au intrat in procedura de omologare a terenurilor agricole pe care le detin in vecinatatea ariei ecologice pentru a realiza doar produse ecologice. In momentul de fata fermierii cultiva circa 1.000 de hectare cu grau, orz si secara. La nivel national judetul Tulcea este recunoscut drept unul din judetele cu cel mai mare potential pentru agricultura ecologica.

Flora bogata a Muntilor Macinului este compusa din peste 1.770 specii de plante, reprezentand aproximativ 50% din flora Romaniei, din care 72 specii de plante sunt protejate ca specii rare sau vulnerabile si 27 specii sunt endemice pentru regiune. Din cele 72 de specii de taxoni amenintate, 18 sunt rare pentru Dobrogea si 5 sunt rare in nordul Dobrogei. In ceea ce priveste fauna, in Parcul National Muntii Macinului au fost identificate 1.436 specii de insecte, 7 specii de amfibieni, 11 specii de reptile (printre care se afla balaurul dobrogean – cel mai mare sarpe constrictor din tara si vipera cu corn), 181 specii de pasari si 47 specii de mamifere.