Rezervatia Naturala 12 Apostoli

Localitatea: Saru Dornei
Judet: Suceava
Adresa: Parte componenta a "Parcului National Calimani"; Sat Saru Dornei, Nr.54C
Program: -
Telefon: 0230/371.104
Fax: 0230/374.197
Website: www.calimani.ro
E-mail: calimanipark@gmail.com
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Suceava

Traseul tematic 12 Apostoli din Parcul National Calimani a fost selectat printre cele mai frumoase 7 astfel de trasee din Romania. De-a lungul celor 11 km ai traseului tematic se strabat paduri de molid si pasuni subalpine, pentru ca in final sa se ajunga la una din cele mai frumoase destinatii din Parcul National Calimani, Rezervatia 12 Apostoli.

Aceasta este situata in partea nordica a marelui crater vulcanic al muntilor Caliman. Activitatea vulcanica si ulterior a agentilor externi a dus la crearea unor forme stancoase deosebite care au inspirat atat folclorul local cat si cultul religios ortodox. Numeroase din aceste minunatii au denumiri atat folclorice cat si religioase.

Rezervatia 12 Apostoli reprezinta o zona de 200 hectare ce reuneste formatiuni stancoase sapate in stanca sub forma de reprezentari ale divinitatilor, reprezentari antropomorfe, zoomorfe etc., supranumite si megaliti. Acestea, se pare ca, au aparut in urma eroziunii fortelor naturii, in special a vantului, asemenea, Babei si Sfinxului din Muntii Bucegi. Exista si ipoteze care arata ca acestea au fost provocate de om, dar au ramas la stadiul de “proiecte” romantice, seducatoare. Mari personalitati au publicat lucrari despre aceasta zona a muntilor Caliman unii emitand chiar teorii ce amintesc de culturile megalitice. Pe partea de vest se gasesc jnepenisuri si ienuparete. Tot in aceasta zona este prezent si un monument al naturii, cocosul de mesteacan Lyrurus tetrix.

Rezervatia 12 Apostoli, una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Muntii Calimani, este recomandata turistilor interesati de misterele naturii. Acestia pot opta pentru parcurgerea traseului pe jos sau calare, avand astfel doua posibilitati de-a savura peisajul superb pe care-l ofera Poteca 12 Apostoli. Punctul de plecare este satul Gura Haitii, unde exista si panouri informative care servesc drept ghid pentru aceia care se hotarasc sa se aventureze intr-o expeditie de neuitat spre cei 12 Apostoli.

Grupul de stanci ce formeaza rezervatia cuprinde mai multe sculpturi fantastice ce atrag numerosi vizitatori, ca de exemplu figura unui mos cu barba, spre nord, a unui batran spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste de silueta lui Nefertiti s.a. Ineditul acestor stanci a provocat imaginatia privitorilor, iar unii le-au asemanat cu megalitii din Insula Pastelui.

Dintre acestea, figura cea mai importanta este cea a Mosului, prevazuta cu trei fete distincte ale chipului uman. Catre poteca ce duce la Valea Haitii (satul Gura Haitii), in figura “Mosului” apare o fata inalta si lata (cu acea “frunte inalta a zeilor”), traditie perpetuata in marile civilizatii antice, precum Egiptul, mai tarziu Maya, s.a. Spre poteca ce vine dinspre Varful Lucaciu, de la nord, apare un cap ceva mai redus, cu fruntea mai ingusta, mandibula mai alungita si continuat cu o barba ascutita. O a treia fata, inalta si ingusta, cu un coif pe cap, apare in fata potecii dinspre Varful Tamadau.

Unii chiar compara „Mosul” cu „Sfinxul din Bucegi”. Totusi exista o deosebire esentiala intre cele doua sculpturi megalitice: in timp ce Sfinxul isi pastreaza asemanarea cu chipul uman numai cand e privit dintr-o singura directie, Mosul nu-si schimba infatisarea umana, indiferent de unghiul din care este contemplat de pe cele trei poteci care duc la el.

In apropierea “Mosului” apare o stanca izolata, zvelta, reprezentand o figura cu parul buclat. Pe latura vestica a caldarii, in sectorul Tamadau-Lucaciu, apar stanci cu aspect de turnuri sau piramide, asemenea unor piloni (“Podul de piatra”), stanci semete cu forme fantastice: ziduri de piatra, ciuperci, figuri de sfinxi grupati in jurul Varfului Tihu, precum: “Cetatea Tamaului”, “Cezar”, “Dragonii” din “Pietrele Rosii”, grupul celor “Doisprezece apostoli”, cuprinzand: “Maresalul”, “Mosul”, “Ramses II”, “Godzila” si “Poarta Harlei”, cu “Piciorul Harlei” (o reprezentare a unui picior incaltat) si grupul “Lucaciu”, cu “Gusterul”, “Camila”, s.a. Pe flancul sudic al Pietrosului se inalta Varful Tinu, cu figurarea megalitica denumita “Nefertiti”.