Cascada Beusnita

Localitatea: In apropiere de Potoc
Judet: Caras-Severin
Regiunea: Banat
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcului National Cheile Nerei-Beusnita

Cascada Beusnita este situata in zona de protectie stricta cu statutul de rezervatie naturala din cadrul Parcului National Cheile Nerei-Beusnita din judetul Caras-Severin.

Pentru a ajunge la cascade, lasi in urma orasul Oravita, oras asezat pe Valea Mare, urmand drumul spre Ciclova Romana, dupa care mergi spre satele Ilidia, apoi Socolari si in final Potoc. De aici se merge spre Ochiul Beiului, unde se afla Cascada Beusnita, dar si Lacul Ochiu Beiului, trecand prin zona "La Tunele".

Succesiunea de cascade de pe Raul Beu in amonte de lacul Ochii Beiului formeaza Cascada Beusnita. Datorita solului, nu numai ca s-au format numeroase cascade, dar permeabilitatea tufului calcaros a dus si la modelarea unor mini baraje, ochiuri de apa si mici caverne. Prima cascada are o inaltime de aproximativ 15 m si este acoperita cu muschi. Urcand poteca, se ajunge la a doua cascada, mai mica, dar mai dezvoltata in latime. Urcand in continuare pe poteca intalnim si cea de-a treia cascada.

Cascada Beusnita este un fenomen unic, un adevarat monument al naturii si un obiectiv de o insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica. Potrivit cu “Legenda Lacului Ochiul Beiului” - o legenda locala - apele spumoase ale cascadei, nu sunt altceva decat voalul de mireasa al pastoritei, care au plecat sa se intalneasca in nemurire cu lacrimile beiului.

In apropiera cascadelor mai puteti vizita si Lacului Ochiul Beiului, Podul Beu si zona "La Tunele" dupa care puteti continua traseul pana la Steierdorf, cartier al orasului Anina (inca aproximativ 4-5 ore de mers).