Cascada Cailor

Localitatea: In apropiere de statiunea turistica Borsa
Judet: Maramures
Regiunea: Maramures
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: In partea de nord-est a Muntilor Rodnei

Cascada Cailor este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa Complex, in partea de NE a Muntilor Rodnei. Este accesibila din mai multe directii, dinspre Borsa-Complex cu telescaunul (sau pe jos), sau dinspre zonele mai inalte ale Muntilor Rodnei. Situata chiar pe versantul nordic al muntilor Rodnei, Cascada Cailor este obiectivul turistic care atrage anual mii de vizitatori atat de la noi din tara cat si din strainatate.

Cascada, una din cele mai frumoase din Romania, este situata la altitudinea de 1.300 m, iar caderea de apa este de cca. 96 m. Apa cascadei provine din inima Muntelui Cailor, la care se adauga si cantitatea rezultata din topirea zapezii si din ploi. Aceasta se aduna intr-un circ glaciar si de acolo, de pe versantul abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, se revarsa in jos formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive de 40 m, apoi 20 m si din nou 40 m. Caderea de apa devine, astfel, un adevarat spectacol pentru turisti. Este o destinatie foarte populara, anual mii de turisti din toate colturile tarii si din strainatate vin sa vada una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpati.

Turistii care opteaza pentru Cascada Cailor raman in primul rand impresionati de legendele care dainuie in jurul formarii acesteia. Conform legendei, Muntele Piatra Rea, datorita pasunilor sale intinse era locul preferat al localnicilor pentru a tine hergheliile de cai. Aici din cand in cand ursul incerca sa isi gaseasca o prada usoara printre sutele de cai de pe munte. Ursul de obicei incerca sa incolteasca caii deasupra prapastiilor de la actuala Cascada a Cailor. Singura sansa a animalelor era sa se arunce in hau. Intr-o noapte ploioasa, atacati de urs, caii au luat-o la goana direct spre prapastie. De atunci localnicii i-au pus numele de Cascada Cailor. Circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar paraul care se pravaleste jos pe abrupturi se numeste Izvorul Cailor.

In timpul verii turistii care doresc sa ajunga la cascada o pot face pe un traseu destul de usor pe potecile si vaile adanci. Intregul drum pana la aceasta este extrem de pitoresc si de frumos. In timpul iernii, in special cand zapada este destul de mare, turistii care doresc sa se aventureze spre cascada trebuie sa aiba un echipament adecvat si sa fie antrenati. Tot efortul depus pentru a ajunge la Cascada Cailor va fi recompensat prin frumusetea spectacolului oferit de caderea apei pe stancile abrupte si de forta impunatoare si respectul pe care aceasta il impune prin forma.

Exista doua variante pentru a ajunge in imparatia cascadei. Primul traseu porneste din Complexul Turistic Borsa si continua pe poteca de sub telescaun pana in Poiana Runcu Stiolului. Cei lipsiti de antrenament pot urca aceasta portiune si cu telescaunul. Instalatia porneste doar daca se inscriu la drum minimum 15 turisti. Odata ajunsi in varful partiei, sunt doua alternative, pentru ca drumul se bifurca, la stanga spre o stana iar la dreapta spre una dintre cele mai spectaculoase si salbatice cascade din tara. De la cascada se poate reveni urcand in 30 min la telescaun sau se poate cobori direct la Complexul turistic Borsa pe drumul care trece de-a lungul Paraului Cailor, pe langa un loc de campare pentru cercetasi si pe langa o veche cariera de piatra, in circa 1:30h.

Traseul a fost reabilitat in 2002. Drumul pe jos de la baza telescaunului pana la Cascada Cailor nu dureaza mai mult de doua ceasuri. O alta cale de acces este cea dinspre Pasul Prislop. Drumul este mai scurt si o buna bucata poate fi facuta si cu masina. Dar localnicii spun ca acest traseu n-are atata farmec, fiindca locurile nu sunt la fel de frumoase ca pe Valea Fantanii.

Dimensiunile impresionante, legendele tesute de-a lungul anilor in jurul cascadei, dar si amplasamentul in inima muntelui creaza un tablou perfect, care subliniaza cu desavarsire frumusetea salbatica a naturii.