Cascada Duruitoarea

Localitatea: Statiunea Durau
Judet: Neamt
Regiunea: Moldova
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Ceahlau

Cascada Duruitoarea, este un monument al naturii cu regim de arie protejata de interes national situata in Masivul Ceahlau, in punctul numit Duruitoarea aflat la o altitudine de 1.270 m. Cascada Duruitoarea din Muntii Ceahlau este una din cele mai frumoase cascade din Romania. Se poate ajunge la ea din statiunea Durau sau de la Cabana Dochia. Este una dintre cele mai vizitate atractii turistice din Parcul National Ceahlau si este accesibila pe traseul cu cruce rosie care urca de la statiunea Durau spre cabana Dochia, traseu cu o lungime de 7,5 km, diferenta de nivel de 950 m, durata de parcurgere de 4h 30min – 5h si grad mediu de dificultate.

Cascada s-a format pe Paraul Rupturii care izvoraste din golul alpin si se varsa in Valea Schitului si apoi in Lacul Bicaz. Cascada Duruitoarea are o cadere de 25 de metri reprezentati de doua caderi, prima avand aproape dublu inaltimea celei de-a doua. Datorita debitului de apa asigurat de Paraul Rupturii, impreuna cu afluentii lui, cascada provoaca un vuiet asurzitor care se aude de la mare departare. Se pare ca din acest motiv cascada poarta numele de Duruitoarea.

Cascada este denumita si mireasa Muntelui Ceahlau, iar in fiecare an turistii vin aici sa admire una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii. La baza cascadei se afla o scara de lemn pe care se poate urca aproximativ 30 m pana pe o platforma care fragmenteaza cascada in doua coloane diferite de apa. In primul prag al cascadei apele paraului au sapat prin eroziune marmite fluviale, iar a doua portiune rasfira apa ca un evantai peste stanca, de la o inaltime de 5 m.

Pentru pasionatii de alpinism si nu numai, Cascada Duruitoarea este unul dintre cele mai frumoase atractii turistice.