Cascada Valul Miresei sau
Rachitele

Localitatea: Rachitele
Judet: Cluj
Regiunea: Transilvania
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Pe Valea Stanciului, la cca. 80 km de Cluj-Napoca

Cunoscuta si sub numele de Cascada Rachitele, Cascada Valul Miresei este situata pe Valea Stanciului, in apropierea localitatii Rachitele din comuna Margau, la o distanta de aproximativ 80 de kilometri de Cluj-Napoca, in judetul Cluj. Zona muntoasa alcatuita din cheile care adapostesc cascada Valul Miresei este extrem de pitoreasca si atrage foarte multi turisti indiferent de sezon. Accesul la cascada se face fie cu masina, pe un drum forestier lung de 7 km ce porneste din satul Rachitele (intre Rachitele si Huedin sunt 28 de km), fie pe jos, cu ajutorul marcajelor special amplasate in acest scop.

Cascada Valul Miresei este o cascada in doua trepte, situata la o altitudine de cca. 1.000 de m, ce are aproximativ 50 m inaltime, dar grandoarea si salbaticia ei sunt deosebite. In jurul numelui Cascadei de la Rachitele circula o legenda ce spune ca pe vremuri, o mireasa a cazut de pe stancile abrupte din zona, voalul ei ramanand agatat pe stanci. Aceasta s-a transformat in apa, simbolizand lacrimile mirelui.

De la cascada, amatorii de drumetii pot urca pe jos, pe un traseu marcat la Lespezile Albe, unde exista un punct panoramic asupra intregii vai si inclusiv a Masivului Vladeasa. Turistii echipati corespunzator, experimentati sau insotiti de ghid autorizat pot sa urmeze numeroasele trasee care urca pe masivul Vladeasa, sau pot vizita pesterile turistice neamenajate, insa doar insotiti de persoane autorizate.

Valul Miresei este una dintre cele mai spectaculoase cascade din tara, fiind vizitata de turisti atat vara, cat si iarna, cand peretele sau inghetat poate fi escaladat de catre pasionatii de alpinism. Exista un drum forestier de aproximativ 200 m care ii duce pe iubitorii de peisaje frumoase in partea de sus a cascadei. De la cascada se poate ajunge usor la Pietrele Albe, niste stanci calcaroase deosebit de pitoresti dar si la varful Vladeasa (1.836 de m), al doilea varf ca inaltime din Muntii Apuseni.