Pestera Muierii

Localitatea: Baia de Fier
Judet: Gorj
Regiunea: Oltenia
Program: Mai - Oct.:
09:00 - 20:00
Nov. - Apr.:
09:00 - 17:00
Acces: Se poate intra din ora in ora in grupuri de la 4 persoane adulte pana la 100 persoane.
Website: -
Localizare: Pe marginea sudica a Masivului Parang

Pestera Muierii, situata langa Baia de Fier, este un adevarat monument al naturii. Contine originale podoabe (concretiuni calcaroase) ce dau fantezie si splendoare pesterii. Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Este prima pestera electrificata si amenajata pentru vizitare din Romania (1965). Numele de Pestera Muierilor, asa cum au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier, provine din faptul ca, in timpuri stravechi, bantuite de razboaie, pe cand barbatii plecau la lupta impotriva celor care le incalcau tara, femeile si copii se ascundeau in aceasta pestera, transformata in adapost bine aparat si nedescoperit de catre navalitori.

Amplasata intr-un loc salbatic si avand mai multe intrari, din care una ofera un excelent punct de observatie asupra campiei din sud, iar alta deschizandu-se spre padurile dese ale Parangului, Pestera Muierii a fost o cetate naturala, un punct de rezistenta pentru locuitorii asezarilor invecinate de-a lungul zbuciumatei lor istorii. Cu galerii impunatoare pestera adaposteste. pe langa coloniile de lilieci si ramasitele ursului de caverna, oase de hiene, vulpi, lupi, mistreti si chiar oase umane care desi provin din era lui homo sapiens, au caracteristici ale omului de neanderthal.

Primele informatii despre acest monument al naturii dateaza din anul 1870. An de an, la Baile de Fier, turistii vin in numar foarte mare, pestera fiind capul de afis, atat pentru turism – dandu-i titlul de cea mai vizitata pestera din Romania -, cat si pentru cercetarile speologice, datorita diversitatii de formatiuni carstice prezente aici. Pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang de raul care trece prin pestera in drumul sau spre varsare, raul Galbenul. Are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusa in 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezevatia speologica impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500 m) si sectorul de sud (880 m). La 40 m inaltime se afla etajul superior amenajat pentru turisti cu o lungime de 573 m.

Pestera Muierii este o comoara din piatra, in interiorul careia se regasesc mai multe formatiuni carstice, si anume stalagmite, stalactite si coloane, formate prin picaturile de apa care se scurg de pe pietre. Interesant aici este faptul ca, in functie de formele pe care le iau, formatiunile carstice au primit diferite denumiri sugestive, care seamana mai mult sau mai putin cu ceea ce se reda in denumirile lor: Domul Mic, Altarul, Candelabrul, Mos Craciun, Cadana sau Turcul. Stalagmitele si stalactitele au dat viata unor forme atat de diverse si uimitoare, incat ramai cu gura cascata cand le privesti si realizezi ca sunt doar mana naturii, si nu a omului. Alte cateva atractii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului.

In gura nordica de acces se ajunge dupa aproape 20 m, printr-o zona in care abunda stalactite care captusesc plafonul, alcatuind sub lucirea reflectoarelor o masa compacta de turturi. Sub tavanul impodobit se ridica majestuoasa o formatiune stalagmitica ale carei reliefuri par veritabile tuburi de orga. In Cupola, inalta de 17 m, intalnim o colonie de lilieci. Coloniile de lilieci adauga plafonului cenusiu al pesterii numeroase pete negre. In afara de speciile de lilieci - Myotis sp. Miniopterus sp. si Rhinolophus sp. - fauna cavernicola a acestei pesteri se compune din miriapode, pseudoscorpioni, paianjeni si numeroase alte nevertebrate inferioare.

Galeria principala, numita Galeria Electrificata, devine din ce in ce mai spectaculoasa daca mergi inainte spre sud, asta pentru ca poti vedea multe concretiuni ale plafonului, precum si bazine ce sunt cateodata pline cu apa, numite Bazinele Mici, si Bazinele Largi. La 270 de m departare se afla intrarea in Sala Turcului, una din cele mai frumoase locatii ale etajului superior.

Sala turcului gazduieste "un Mos Craciun", in fata caruia apare Cadana, un nud feminin deasupra caruia coboara din plafon un urias cap de pasare de prada, cu ciocul deschis amenintator. Urmeaza o camera denumita "Dantela de Piatra" si apoi Sala Minunilor. De aici, printr-un coridor ingust intri in asa zisa Sala a Minunilor, nume dat din cauza numeroaselor microbazine si din cauza stalagmitelor si stalagtitelor in forma de lumanare, forme ce impodobesc practic aceasta incapere. In Galeria Ursilor a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti. Sala Perlelor are un tavan jos, in unele locuri poate sa fie sub 1 metru, si prezinta o minunata perdea de piatra la intrare, cunoscut sub numele de Valul Miresei. Podeaua are forma unui mozaic, din cauza numeroaselor cristale si perle de pestera. In Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor cu mult inaintea erei noastre.

Exista o legenda a locului care spune ca aici traia, in vremurile vechi, o zana a padurii de o mare bunatate. Ea ii ajuta pe toti cei care poposeau la ea si ii cereau ajutorul. Minunata zana aducea barbatii inapoi langa nevestele lor, le ajuta pe fetele batrane sa se casatoreasca, iar femeilor care nu puteau avea copii, zana le rodea pantecele. Dar intr-o buna zi, pragul zanei a fost calcat de un tanar foarte frumos, care ajunsese la ea pentru ca nu isi gasea norocul. Insa zana se indragosti de chipesul baiat si astfel incalca traditiile si juramintele sale. Intr-o zi, tanarul o parasi pe zana, iar aceasta s-a stins de durere si trupul ei a fost mistuit de o flacara venita din pamant. Iar de atunci, pestera s-ar numi Pestera Muierii.

Cu o intrare si o iesire diferite, rezervatia naturala pestera Muierii este destul de accesibila insa, in unele locuri e destul de ingusta si joasa.