Pestera Ursilor - o capodopera a naturii unica in Romania si in Europa

Localitatea: Chiscau
Judet: Bihor
Regiunea: Crisana
Program: Luni - Inchis
10:00 - 17:00 | Ma - D
Acces: Accesul in pestera se poate face doar in grup si alaturi de ghid
Website: pesteraursilor.net
Localizare: Pe DN 76, cu derivatie la km 86 in comuna Sudrigiu, pe DJ 763

Cea mai spectaculoasa, din punct de vedere fosilifer, Pestera Ursilor, se gaseste la marginea satului Chiscau, comuna Pietroasa, judetul Bihor, la 82 Km de Oradea. Pestera, o adevarata capodopera a naturii, unica in Europa, a fost descoperita in anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau.

Prima exploatare completa a fost realizata la 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori Speodava. Recunoscandu-se valoarea exceptionala a pesterii, cercetatorii geologi din Bucuresti si Cluj-Napoca, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, mineri din Maramures, un specialist in corpuri de iluminat din Timisoara au colaborat si au realizat, la Pestera Ursilor amenajarile turistice, luand in acelasi timp masuri specifice de protectie. Cu toate ca amenajarea s-a incheiat in 1978, dupa cum se poate vedea la iesire, Pestera Ursilor a intrat in circuitul turistic abia in data de 14 iulie 1980, data la care a fost inaugurat oficial. Anual pestera este vizitata de peste 200.000 de vizitatori.

Istoria mai indepartata spune ca aceasta pestera a fost locuita, pana in urma cu cca 17.000 ani de ursul de Caverna (Ursus spelaeus), specie disparuta de pe pamant. In pestera Ursilor au fost descoperite oase vechi de peste 100.000 de ani. Cu cca 17.000 ani in urma, dupa un cutremur puternic probabil, singura intrare in pestera s-a inchis iar ursii aflati in acel moment in interior au ramas captivi, acestia murind de foame.

Pestera Ursilor este o rezervatie speologica de aproximativ 1 km lungime, ce cuprinde doua niveluri. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pt. circulatia turistica, iar cel inferior, lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintifica.

Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor, chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice, variate ca marime si forme, baldachine si gururi. Formatiuni stalactitice cum sunt aici, asa numitele baldachine, ce pot fi intalnite in putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii. Atmosfera de basm este intregita de stalagmitele fosile, cu grosimi de peste 1m; de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi alimentare; de stalactitele de tip macaroane; ori de depunerile numite vermiculatii, printre cele mai frumoase aflate in pesterile din Romania.

In aceasta pestera intalnim 3 galerii: cea a Ursilor, galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor, si 4 sali: Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor. Galeria Oaselor din Pestera Ursilor este sectiunea din pestera care se afla la intrare, fiind astfel denumita datorita nomeroaselor oase ale ursilor de Caverna gasite in acest loc. Vizitatorii pesterii au posibilitatea sa vada oasele asa cum acestea au fost gasite. Aceasta galerie este putin mai saraca in formatiuni, adevaratele frumuseti fiind concentrate in celelalte doua galerii. Iesirea se face printr-o fantastica galerie ornata cu stalagmite in forma de lumanari, ultima sala fiind simbolic denumita "Sfatul Batranilor".

Galeria Emil Racoivita este cea mai mare galerie din portiunea amenajata a pesterii si a fost denumita dupa marele speolog si cercetator Emil Racovita, de al carui nume se leaga mai multe descoperiri importante. Aici gasim un schelet de urs expus in pozitia in care a murit precum si fosilele altor animale disparute in urma cu sute de ani: o specie de capra neagra, leul si hiena de pestera. Galeria are peretii distantati la 10-15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime, fiind totodata impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine de apa, stalactite.

Urmeaza Galeria Lumanarilor, care se numeste in acest fel, datorita numarului mare de stalactite, unele mai mici, altele mai mari, care te duc cu gandul ca te afli intr-o sala cu lumanari. In Galeria Lumanarilor pot fi observate formatiuni calcaroase avand forme dintre cele mai bizare, de la ultimul urs care ar fi incercat sa iasa, pana la un cap si gat de lebada, la nufarul termal si catedrale. La fel ca in toata pestera fantezia si creativitatea sunt cele prin care turistii pot interpreta diferitele formatiuni calcaroase.

Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul si Casuta Piticilor, Draperiile din Galeria Ursilor, Portalul, Pagodele si ultima sala, Sfatul Batranilor, iluminata cu lumanari. Temperatura in pestera este constanta de-a lungul anului (10ºC), iar umiditatea se mentine la 97%. Traseul subteran este parcurs in 45 minute.