Salina Targu Ocna

Localitatea: Targu Ocna
Judet: Bacau
Regiunea: Moldova
Program: Apr. - Sept.:
07:00 - 17:00
Oct. - Mart.:
07:00 - 15:00
Telefon: 0234/344.017
Website: salina.ro
Localizare: Salina este situata la circa 2 km de oras la 240 m adancime

Salina Targu Ocna este situata in inima Moldovei, pe valea pitoreasca a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna din judetul Bacau. Inceputurile exploatarii sarii in zona se pierd in negura vremii, insa, cea mai veche marturie scrisa dateaza din anul 1380 si este constituita de un hrisov domnesc din care rezulta plata unei cantitati de 2.000 ocale de sare pentru constructia unui pod de piatra.

Salina este situata la circa 2 km de oras, in masivul de sare Valcele-Slatinele, la 240 m adancime si reprezinta, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat in terapia afectiunilor respiratorii. Din anul 2005, potentialul turistic al Salinei Targu Ocna s-a concentrat la orizontul IX al minei Trotus, aici fiind amenajata o baza moderna de turism si agrement. In prezent exploatarea sarii se realizeaza la orizonturile X si XI mina Trotus, iar activitatea de turism este concentrata la etajul IX.

Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati; ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert.

Turismul de tratament balnear,

din cadrul sanatoriului subteran, este favorizat de existenta factorilor naturali de cura, Centrului Balnear Parc Magura, bazei de tratament din Complexul Balnear Magura si amenajarile pentru tratament realizate de catre societatea Salina Tg. Ocna la nivelul orizontului IX. Factori naturali balneoterapeutici: izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale si ale cailor respiratorii; mediul de salina (Salina Tg Ocna), al carui microclimat este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii (in principal astm, bronsita cronica); bioclimatul sedativ, de crutare, cu usoare nuante de stimulare.

Tipurile de proceduri oferite in salina de la Targu Ocna sunt fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, bai galvanice, impachetari cu parafina, dietoterapie, masaj recuperatoriu, dus subacvatic, tratamente cu aerosoli, cabinet de infrumusetare, drenaj limfatic, etc., iar intr-un viitor apropiat va fi amenajata o moderna sala de fitness. Serviciile oferite de dotarile bazei de tratament sunt completate cu functiunile complementare, respectiv doua piscine in aer liber, amplasate in incinta interioara a bazei de tratament, una pentru adulti si cealalta pentru copii.

Turistii beneficiaza de serviciile unui cadru medical si ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatura de specialitate pentru interventii de urgenta si un salon cu patru paturi. Programul de tratament cuprinde: odihna, gimnastica medicala generala si respiratorie, jocuri distractive si sportive (sah, tenis, baschet), plimbari, alergari cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educatie sanitara.

Baza de agrement a salinei ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite: Muzeul Sarii, Biserica Sfanta Varvara, lacul cu apa sarata si cascada, magazine de suveniruri, mese de tenis si biliard, bufet cu terasa, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, topogane, masinute electrice si jocuri electronice.

Intr-una din galeriile salinei, functioneaza Biserica Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, sapata in sare si ctitorita de mineri in anul 1992. Este singura biserica din Europa realizata aproape integral din sare si amplasata la o adancime de peste 200 m. In fata altarului se afla catapeteasma construita din 24 de icoane. In dreapta si in stanga altarului se gasesc doua iconostase realizate din sare. Iluminarea bisericii este asigurata de un frumos policandru executat din metal si sare. In fiecare an, pe data de 4 decembrie, cand se praznuieste hramul acestei biserici, se oficializeaza slujba de cinstire si pomenire. Bisericuta este deschisa in fiecare zi a anului, dar slujbe se oficiaza aici doar in noaptea de Inviere, de sarbatoarea hramului (4 decembrie) sau in situatii speciale.

Pentru copii sunt amenajate spatii de joaca dotate cu leagane, tobogane si balansoare. Toboganele gonflabile sunt locul preferat al micutilor vizitatori. Jocurile mecanice constituie atractie pentru turisti, indiferent de varsta. Cunoscatorii se pot delecta cu o partida de biliard. La suprafata a fost amenajat, in 2010, un strand cu apa sarata, dotat cu sezlonguri, umbrele de soare, dusuri, cabinet medical, magazin si terasa.

Temperatura constanta de 120°C, umiditatea de circa 50%, lipsa curentilor de aer si prezenta aerosolilor salini, au facut din marile goluri rezultate in urma excavatiei sarii, locuri de neuitat pentru relaxare, agrement si sanatate. Imensitatea golurilor, adevarate catedrale sapate in sare, labirintul galeriilor in lungime de mii de metri, biserica Sf. Varvara, sanatoriul, iti creeaza impresia unui oras scufundat in adancuri si redescoperit pentru a fi din nou daruit.