Salina Turda

Localitatea: Turda
Judet: Cluj
Regiunea: Transilvania
Program: Program Oficial
Telefon: 0364/260.940
Fax: 0364/260.968
Website: salinaturda.eu
Localizare: Str. Aleea Durgaului, nr. 7

Salina de la Turda se afla in regiunea Durgau-Valea Sarata din Turda, judetul Cluj si a devenit unul dintre cele mai importante puncte de atractie turistica din tara noastra, dupa ce a fost reamenajata si reintrodusa in circuitul turistic, in anul 2010. Datorita acestor schimbari, Salina Turda a devenit una dintre cele mai moderne din Europa Centrala si de Est. Un clasament realizat de prestigioasa publicatie Business Insider plaseaza Salina Turda pe pozitia 22 in clasamentul destinatiilor turistice uimitoare, dar de care americanii nu au auzit niciodata.

Salina Turda este un ansamblu de mine de sare, amenajate pentru a putea fi vizitate de turisti, dar si un important centru de tratament si recuperare, datorat aerului sarat din interior. De asemenea, in zilele toride de vara salina poate reprezenta un placut loc de refugiu, datorita temperaturilor scazute dar constante, de 10-12 grade Celsius.

La Salina Turda se organizeaza in ultima perioada diverse evenimente. In mina Rudolf de la salina, au fost organizate concerte ale fanfarelor. In Salina Turda au fost turnate scene din ultimul episod din seria Batman, precum si o serie de videoclipuri care au fost difuzate de canalele muzicale din intreaga lume. De asemenea, o parte din videoclipul celor care au reprezentat Romania la Eurovision in 2011, Happy FM, a fost filmat aici.

Mina Rudolf

are o forma de sala trapezoidala numita in termeni tehnici abataj in talpa. Aceasta a fost inceputa in anul 1867 si are o latime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adancimea este de 40 de m. Scarile coboara de-a lungul a 13 etaje, fiecare avand marcat anul in care a fost sapat. Datorita infiltratiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteza de crestere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrarilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotata cu o serie de elemente noi care sunt destinate turistilor: sala de concerte, teren de sport, gondola, minigolf, bowling. A fost montat si un lift pentru a usura accesul in mina.

Din Mina Rudolf se poate cobori pe scari sau prin intermediul liftului in Mina Terezia, loc in care exista un lac format in urma infiltrarii precipitatiilor de la suprafata. Este o mina de tip clopot cu o adancime de 90 m. Lacul subteran are o adancime de 5-8 metri si un diametru in jur de 70 m. Mina a fost exploatata inca din 1690. Aici se afla celebra cascada de sare pe peretele nordic al minei, cascada ce s-a format prin depunerea sarii din solutia salina ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu barci pe lacul subteran din Mina Terezia si o zona de promenada deosebita prin arhitectura elementelor ce o compun.

Cine are curiozitatea sa descopere cum se aducea sarea la suprafata inainte sa existe posibilitati mecanizate de transport, nu trebuie sa rateze Sala Crivacului, probabil singurul loc de acest gen din lume. Aici se gaseste un troliu cu ax vertical (denumit crivac sau gepel) care era actionat cu ajutorul cailor si care permitea ridicarea incarcaturilor la suprafata. Asezat aici in anul 1881, Crivacul sta marturie conditiilor grele in care se muncea la Salina Turda. Si din aceeasi categorie a exponatelor istorice, in Sala putului de extractie se poate vedea cum aratau si care erau dotarile uni asemenea loc. Dar lucru interesant de remarcat, moletele si restul echipamentelor de aici sunt inca perfect functionale chiar daca au fost montate inca de prin 1864.

Un alt spatiu interesant din salina este Mina Iosif sau Sala Ecourilor, unde, datorita conditiilor speciale si peretilor de sare rezonanta este deosebita. Aici, datorita formei sale de clopot si pentru ca nu exista comunicare directa cu alte galerii, Sala Ecourilor produce o reverberare puternica a sunetelor, un lucru rar intalnit in asemenea exploatari miniere unde galeriile sunt mai mereu legate unele de alte. Vreme de zeci de ani, pana la realizarea proiectului de modernizare a minei, accesul in Salina Turda s-a realizat prin galeria Franz Josef. Sapata in peretele de sare cu mai bine de 150 de ani in urma, aceasta a fost realizata la acea vreme pentru a facilita transportul sarii spre suprafata, ajungand prin lungiri succesive la aproape 1 km lungime.

Pe parcursul anilor s-a descoperit ca mediul salin este deosebit de prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80% precum si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curentilor de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s in mina Rudolf). Ca urmare dupa 1992 mina Rudolf a fost amenajata ca si sala de tratament subterana.

Zacamantul de sare de aici dateaza de peste 13 milioane de ani. „Ciuperca" de sare de la Turda atinge aproximativ 1.200 m. Se gasesc dovezi arheologice legate de exploatarea sarii de aici inca din perioada preromana. La Durgau, romanii exploatau sarea in camere piramidale care aveau intre 17 si 34 metri adancime si 10-12 metri in latime. Un alt loc de unde romanii au exploatat sare este masivul de sare de la Baile Romane.

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf. Salina Turda este inchisa in 1932.

In anul 1992, in scopuri turistice si de ce nu, tamaduitoare, Salina Turda a fost redeschisa si se pot vedea aici minele vechi: Tereza, Rudolf si Iosif. In acelasi timp, nu merita ratate nici utilajele medievale din mina, care au fost foarte bine pastrate si care sunt unice in Europa. Pe langa acestea, se mai poate vizita Altarul - care este cioplit in sare si Scara Bogatilor.