Sinagoga din Cetate - Timisoara

Localitatea: Timisoara
Judet: Timis
Adresa: Str. Marasesti, nr. 6; Cartierul Cetate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Filarmonica din Timisoara
Telefon: 0256/492.521
Website: -
E-mail: -

Sinagoga din Cetate, cu o capacitate de circa 3.000 de persoane, dateaza din anii 1860, atunci cand a fost construita in stil eclectic, cu trasaturi ale stilului maur, dupa proiectul arhitectului Ignatz Schumann. Planul bisericii este in forma de cruce greaca, cupola este semisferica iar exteriorul are putine decoratii de ceramica smaltuita. Sinagoga a fost sfintita pe 19 septembrie 1865 si a deservit pentru aproape 100 de ani comunitatea evreiasca de rit mozaic. In perioada interbelica existau la Timisoara aproape 13.000 de evrei; in prezent sunt circa 700.

Sinagoga este o cladire de mari dimensiuni, reflectand puterea economica a comunitatii evreiesti din acel moment. Fatada este placata cu caramizi aparente si placi ceramice. Este una din cladirile cele mai distinctive si originale din oras. Ea are un plan dreptunghiular cu cupola si arce, avand un vestibul si doua turnuri pe latura de vest. Elementul sau caracteristic este fatada cu doua turnuri masive, care se integreaza frontului strazii. Fatada este construita din asize de caramida alternand cu ceramica smaltuita si are in mijloc o fereastra rotunda cu vitralii. Cele doua turnuri inalte sunt terminate cu cupole. Edificiul a beneficiat de doua inaugurari oficiale, la a doua din 1872, a participat si Imparatului Franz Josef I.

In sinagoga se intra mai intai intr-un vestibul (pulis), care are in partile laterale cele doua case ale scarilor de acces ce conduc la lojele rezervate femeilor si la turnuri. Din vestibul se intra intr-o sala dreptunghiulara (heikal), rezervata barbatilor. Aceasta are banci din lemn sculptate si este acoperita cu o cupola pe pandantive, racordata la spatiu prin patru arce adanci. In interior, este o orga Wegenstein instalata in 1866. Aici este inmormantat rabinului David Opelheim. Astazi, datorita numarului mic de evrei, nu mai este folosita ca singoga (doar cea din Iosefin mai este activa), ci a fost donata Primariei Timisoara. In 2001 Filarmonica a incheiat un contract de comodat cu Comunitatea evreilor pentru 50 de ani. Dupa incheierea lucrarilor de restaurare, sinagoga va fi folosita drept sala de concerte a Filarmonicii „Banatul” din Timisoara.

Sinagoga din Cetate este localizata pe Str. Marasesti nr. 6.