Sinagoga Templul Mare Satu-Mare

Localitatea: Satu-Mare
Judet: Satu-Mare
Adresa: Str. Decebal, nr. 6
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Telefon: -
Fax: -
Website: -
E-mail: -

Sinagoga Templul Mare din Satu-Mare este un lacas de cult evreiesc din municipiul Satu-Mare, localizat pe Str. Decebal nr. 6. Este denumita si Sinagoga de pe strada Decebal. Construita intre anii 1889-1892 sinagoga prezinta o fatada tripartita cu avancorp central. Alaturi de acest edificiu se afla casa de rugaciune si templul. Templul si sinagoga, construite la interval de peste 50 de ani, sunt foarte diferite. Si destinatia lor difera, intr-o anumita masura: sinagoga este exclusiv o casa de rugaciune, pe cand in Templu pot fi gazduite si alte activitati culturale.

Pozitionata in apropierea centrului vechi, in curtea sinagogii se afla cladirea sediului Comunitatii Evreilor din Satu-Mare, si tot aici se afla si Casa de Rugaciuni Talmud Tora, declarata monument istoric. Cladirea este construita in stil maur si secesionist (secession), insa dupa istoricul orasului, Muhi Sandor caracteristicile maure ale cladirii nu sunt prezente. Cladirea mai degraba se incadreaza in stilul eclectic, fiind prezente mai multe stiluri de constructie. Aceasta sinagoga a fost prima din Satu-Mare care s-a construit exclusiv pentru evreii ortodocsi. Pe fatada principala sunt marcate cele trei nave specifice unei mari sinagogi – nava centrala, mai larga si navele laterale mai inguste. Volumul templului accentuat prin separarea celor doua niveluri, parter si etaj confera amploare cladirii. Influente maure importante se regasesc in tratarea exterioara a cladirii, cu turnuri si turnulete fatetate.

Atmosfera orientala din interiorul templului se datoreaza picturii ornamentale generale; pe suprafata boltii tesite sunt motive geometrice si florale stilizate inconjurate de chenare patrate sau romboidale, iar decoratia peretilor este compusa din tipare alternant colorate, reprezentand palmete. Importanta deosebita in decoratia interioara au vitraliile compuse din elemente geometrice colorate in alb-mat, albastru si portocaliu, aplicate in golurile de diverse forme si lustra impozanta, de factura orientala.