Bastionul Tesatorilor din Brasov

Localitatea: Brasov
Judet: Brasov
Adresa: Str. George Cosbuc, nr. 9
Program: Luni - Inchis
Vara:
10:00 - 18:00 | M-D
Iarna:
09:00 - 17:00 | M-D
Telefon: 0268/472.368
Fax: -
Website: -
E-mail: -

Bastionul Tesatorilor, monument de arhitectura medievala situat in coltul sud-vestic al cetatii, a fost ridicat pe cheltuiala tesatorilor din oras si aparat prin grija acestora. Atestat documentar in 1522, este cea mai bine pastrata fortificatie a orasului. Bastionul este situat la poalele Tampei, in coltul sud-vestic al fostei cetati a Brasovului. Constructia de forma hexagonala, cu laturi inegale, are o suprafata de 1.616 mp. Zidurile sale au 3 metri grosime la baza si 1,5 metri in partea superioara.

Construit in doua etape, intre anii 1421-1436 si 1570-1573 Bastionul Tesatorilor a fost adaptat luptei cu arme de foc. In prima etapa s-au construit primele doua nivele de galerii de lupta. La primul nivel se remarca gurile mari de tragere, in fata carora erau amplasate archebuze si bombarde. In a doua etapa se mai construiesc inca doua nivele de galerii si cele doua turnuri de observatie destinate corpului de garda. Din ele se supravegheau drumurile de acces in cetate. Pe turnul de observatie din nord-estul constructiei se pot citi si astazi doua date: anul 1573, cel al definitivarii fortificatiei si anul 1750, care marcheaza data reconstructiei sale, dupa prabusirea din anul 1710. Importante lucrari de restaurare au fost facute in 1950-1951.

In 1908, dupa ce a slujit mult timp numai ca depozit, bastionul a capatat cladirea adiacenta (sediul breslei), si, din ce in ce mai mult, este folosit pentru petreceri si mai ales concerte de opera, datorita extraordinarelor calitati acustice de care da dovada. In 1950, in interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Tarii Barsei. Aici gasim o harta in relief ce infatiseaza cetatile din epoca straveche si medievala, situate in Tara Barsei: cetatile dacice si cele romane, cetati de pamant si de piatra din epoca feudalismului timpuriu, cetatile din epoca feudalismului dezvoltat. In muzeu mai poate fi vazuta o macheta a cetatii Brasovului, precum si o colectie de arme de epoca.

Incepand din anul 2002 curtea interioara, care se bucura de o acustica deosebita, datorata in mare masura galeriilor din lemn de rasinoase existente pe zidul de incinta a devenit scena in aer liber pentru spectacole de opera, premiera in peisajul cultural brasovean. In anotimpul cald, in incinta bastionului sunt organizate concerte simfonice, spectacole de opera si de teatru.

Devenit in prezent Muzeul Bastionul Tesatorilor, face parte din cadrul "Muzeului Judetean de Istorie Brasov". Este situat in zona de la poalele Tampei, pe strada George Cosbuc nr 9. Programul de vizitare este de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00 (ultimul bilet se vinde la 17:30). Luni este inchis. Uneori, aici se organizeaza evenimente culturale sau muzicale. Opera din Brasov a sustinut mai multe concerte de-a lungul timpului in aceasta locatie speciala.