Turnul cu Ceas din Sighisoara

Localitatea: Sighisoara
Judet: Mures
Adresa: Piata Muzeului, nr. 1
Program: Luni - Inchis
Mai - Sept.:
09:00 - 18:30 | M-V
10:00 - 17:30 | S-D
Oct. - Apr.:
09:00 - 15:30 | M-V
10:00 - 15:30 | S-D
Telefon: 0265/771.108
Website: muzeusighisoara.ro
E-mail: info@muzeusighisoara.com

Turnul cu Ceas din Sighisoara este cel mai masiv dintre cele noua turnuri de aparare ale cetatii Sighisoara care s-au pastrat pana in prezent (din totalul de 14). Simbol al Sighisoarei, turnul a fost construit in mai multe etape. In secolele XIII–XIV a fost doar un simplu turn de poarta. Incepand cu secolul al XIV-lea, pana in 1556 era Sediul Sfatului orasului. Si-a capatat actuala forma dupa reconstructia din urma marelui incendiu din 30 aprilie 1676 si renovarea din 1894. Ceasul din turn a fost construit in 1648 de Johann Kirschel, iar mecanismul a fost schimbat in 1906, cu unul realizat in Elvetia. Si acest dispozitiv a fost modernizat in 1964, fiind dotat cu un motor electric.

Ceasul are la exterior doua cadrane cu un diametru de 2 metri si pe fiecare fatada sunt nise cu figurine sculptate. Frumoasele statuete, atat de fotografiate de turisti, au o inaltime de aproape un metru, sunt sculptate in lemn de tei si pictate in culori contrastante. Cele situate spre Orasul de Jos reprezinta zilele saptamanii, iar cele dinspre cetate simbolizeaza pacea, justitia si dreptatea.

Turnul poarta multe insemne ale autoritatii publice locale: cele patru turnulete amplasate pe colturile acoperisului, inalte de 12.5 m, sunt simboluri ale autonomiei judiciare ale Sfatului, acesta putand pronunta si executa condamnari la pedeapsa capitala. Urcand pe balconul Turnului cu Ceas, de la o inaltime de 30 m, turistii au o priveliste superba asupra orasului. De la o inaltime de 64 m, cocosul "anunta starea vremii" pentru locuitorii orasului.

Construit initial pentru a proteja cetatea, Turnul cu Ceas a fost, pe rand, sediul primariei, al trezoreriei, iar dupa anul 1556 a gazduit si judecatoria. Actuala Camera de Tortura, care se poate vizita, era in trecut inchisoarea orasului. Cladirea adaposteste de asemenea o Sala a Armelor si, in mai multe incaperi, Muzeul de Istorie a Orasului, inaugurat in 1899. Aici puteti vedea piese de arheologie, mobilier vechi, icoane pe lemn si sticla, o sala unde sunt expuse ustensile medicale si de farmacie, o alta cu produse mestesugaresti si ceasuri de epoca, iar la parter sunt deschise expozitii temporare.

Aflate in Piata Muzeului nr. 1 cele trei muzee din cadrul Turnului cu Ceas – "Muzeul de Istorie", "Camera de Tortura" si "Sala Armelor" - pot fi vizitate separat sau cu un bilet unic.