Turnul Sfatului din Sibiu

Localitatea: Sibiu
Judet: Sibiu
Adresa: Piata Mica, nr.1
Program: 10:00 - 18:00 - Luni-Duminica
Telefon: 0359/407.235
Fax: -
Website: www.turism.sibiu.ro
E-mail: -

Monument istoric si emblema a orasului, Turnul Sfatului reprezinta pentru sibieni atat o coloana de sustinere cat si axul central in jurul caruia se invarte toata viata din centrul istoric. El a fost construit in secolul al XIII-lea, la parterul sau aflandu-se poarta de intrare in cea de-a doua centura de fortificatii a orasului. Turn de legatura dintre Piata Mare si Piata Mica, are doua treceri boltite si a fost construit deodata cu cea de a II-a incinta fortificata, intre anii 1224 si 1241. Accesul in interiorul turnului se face printr-o usa mica, de unde, prin intermediul unei scari spiralate, se ajunge la etajele superioare. Pentru ca se afla situat chiar langa cladirea in care se aduna “sfatul orasului” a primit numele de Turnul Sfatului.

La forma actuala a turnului s-a ajuns prin mai multe modificari. La doar doua secole dupa ce a fost construit, se prabuseste in urma unui cutremur puternic. Doi ani mai tarziu, in 1588 el este recladit. Baza lui si parterul, care astazi deserveste trecerii pietonale din Piata Mare spre Piata Mica, iar in epoca medievala trecerea din Orasul de Sus spre Orasul de Jos, au ramas nemodificate din epoca aceea. Partea superioara a cladirii a suferit insa modificari importante. In secolul al XIX-lea aspectul turnului a fost schimbat, in locul acoperisului piramidal cu patru turnulete a fost construit cel actual. Pe partea dinspre Piata Mare doi lei de piatra vegheaza intrarea. Ultimele reparatii, Turnul Sfatului le-a suferit in 2006 cand a fost inclus in programul primariei de reabilitare a intregului centru istoric al Sibiului pentru evenimentul Sibiu Capitala Culturala Europeana in 2007.

Cu timpul, acesta si-a pierdut rolul defensiv, insa nu a fost daramat, ramanand un adevarat simbol al orasului nelipsit din tablouri si vederi. Si pentru ca in secolul al XV-lea si-a pierdut rolul de strajer al cetatii, turnul a preluat diverse roluri: depozit de cereale, punct de observare a incendiilor, inchisoare sau chiar muzeu. In prezent Turnul Sfatului este muzeu.

Situat in Piata Mica nr.1, Turnul ofera vizitatorilor sai o panorama foarte frumoasa asupra Sibiului si imprejurimilor. Vizitatorii pot urca pana la ultimul nivel, unde exista o zona de observatie peste zona centrala a Sibiului. La penultimul etaj poate fi admirat mecanismul ceasului care da ora exacta in cele doua piete pricipale. Din varful lui, inaltime echivalenta cu cea a unei cladiri cu sapte nivele, se poate vedea cea mai frumoasa panorama a Sibiului, deschizand vederea spre toate cele patru zari.