Castelul Bran

Localitatea: Bran
Judet: Brasov
Adresa: Str. General Traian Mosoiu, nr. 24
Program: Apr. - Sept.:
12:00 - 18:00 | L
09:00 - 18:00 | M-D
Oct. - Mart.:
12:00 - 16:00 | L
09:00 - 16:00 | M-D
Telefon: 0268/237.700
Website: castelulbran.ro
E-mail: office@bran-castle.com

Castelul Bran reprezinta unul dintre cele mai importante vestigii din Romania care a reusit sa faca inconjurul lumii datorita unei conservari foarte bune, frumusetii si legendei contelui Dracula din Transilvania. Castelul Bran se situeaza la aproximativ 30 de kilometri de orasul Brasov, pe soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung Muscel, prima capitala a Tarii Romanesti, acolo unde se intalnesc Muntii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.

Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran. Intre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor.

La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad Tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul Tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate. O mare parte din faima dusa peste hotare a castelului i se datoreaza scriitorul irlandez Bram Stocker care a scris despre Vlad Tepes ca fiind un vampir care se hraneste cu sangele oamenilor si are resedinta in castel.

Mitul lui Dracula este rezultatul unui amestec de fapte istorice, baza pentru nenumarate legende legate de domnia lui Vlad Tepes, dar si a consemnarilor unor cronicari din acea vreme, care il pun pe voievod intr-o lumina mai putin favorabila si care au fost amplificate de asemanarile cu personajul de fictiune al romanului lui Bram Stoker. Astfel, Bram Stoker s-ar fi putut inspira cu usurinta din cateva gravuri sasesti din secolul al XV-lea, unde Vlad Tepes era descris ca un monstru, un mare amator de cruzimi, un tiran sangeros, pentru a creiona personalitatea personajului sau de roman. Desi, acest personaj este unul fictiv, faptele Contelui Dracula, dar si sfarsitul acestuia au la baza credintele populare stravechi ale poporului roman in existenta unor forte ale raului: vampirii sau strigoii.

Domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a fost asociat cu Dracula, desi datele istorice nu confirma prezenta indelungata a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovata prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hranea cu sangele dusmanilor. Castelul Bran este cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost inclus de catre jurnalistii de la CNN intr-un top 10 al castelelor medievale.