Castelul Peles - unul din cele mai frumoase monumente din Europa

Localitatea: Sinaia
Judet: Prahova
Adresa: Str. Pelesului, nr. 2
Program: Luni si Marti - Inchis
11:15 - 16:15 | Miercuri
09:15 - 16:15 | J-D
09:15 - 16:15 | Marti (14.05-15.09)
Telefon: 0244/310.918
Fax: -
Website: peles.ro
E-mail: webmaster@peles.ro

Amplasat in Sinaia (la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti), Castelul Peles este unul dintre cele mai importante muzee din tara, fiind si locul unde si-au petrecut ultimele clipe si cativa monarhi ai Romaniei printre care si Regele Carol I, care a murit aici in 1914.

Castelul Peles, resedinta de vara a primului cuplu regal al Romaniei, regele Carol I (1866-1914) si regina Elisabeta, a fost construit la dorinta suveranului, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Intre 1877 - 1879, din cauza razboiului, lucrarile au fost oprite. De aceea castelul a fost inaugurat abia pe 7 octombrie 1883, dar in forma sa actuala a fost finalizat abia in 1914. Langa castelul initial, arhitectul ceh Karel Liman a adaugat, intre 1896 - 1914, un castel mai mic cu 70 camere numit Pelisor. Locatia castelului a fost aleasa de printul german Carol I de Hohenzollern (ce urma sa devina rege) iar numele lui a fost preluat de la cel al raului ce curge prin curtea acestuia.

Caracteristicile arhitecturii exterioare ale Castelului Peles sunt specifice stilului neorenasterii germane: profiluri ascutite, verticale zvelte, forme neregulate, fragmentarea compozitiei fatadelor, asimetria corpurilor, abundenta lemnului sculptat si a elementelor decorative. Terasele castelului, in stilul neorenasterii italiene, sunt impodobite cu statui, vase, coloane, fantani, acestea contribuind la reusita arhitecturii peisagistice a ansamblului. Castelul Peles are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.

Ca si la exterior, si in interior se intalnesc elemente ale neorenasterii germane, dar exista si incaperi in diverse alte stiluri, reluari ale renasterii italiene, engleze, barocului german, rococo-ului, stilului hispano-maur, turcesc etc. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz si Bernhard Ludwig din Viena. Castelul dispune de 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Pelesul are si o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala.

Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric. Vitraliile Castelului Peles au fost cumparate si montate intre 1883 si 1914, cele mai multe fiind aduse din Elvetia si Germania, piese datand din secolele al XV-lea si al XVII-lea. Datorita uzinei amplasate pe malul paraului Peles, castelul devine primul din Europa complet electrificat si uimeste, pentru acea perioada, cu lift interior, aspirator si incalzire centrala inca din 1883.

Pelesul va capata apoi o tot mai mare importanta, devenind resedinta de vara a familiei regale romanesti, care petrecea aici destul de multa vreme, de obicei din mai pana in noiembrie. Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din Primul Razboi Mondial, care tocmai incepuse) si Consiliul din 1925. Castelul a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. In 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.

Astazi, Castelul Peles este muzeu si poate fi vizitat in proportie de 35% din suprafata totala de 3.200 mp, 170 de camere si peste 30 de bai. ana, care cuprinde o cafenea literara la subsol, o sala de conferinte si spatii expozitionale. Programul de vizitare de vara este de marti pana duminica intre orele 09:15 si 16:15. Luni este inchis. Pe programul de iarna muzeul este inchis luni si mari, celelalte ore de vizitare ramanand neschimbate.

Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor si Sala Armelor. Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele gravate cu litere de aur, dar si datorita usii secrete care se afla in spatele unui raft cu carti. Se mai pot vizita in castelul Peles: Sala de muzica, Sala de teatru - cu peste 60 de locuri si loja regala. La etajul I se afla Sala de Concerte, Apartamentul Imperial, Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria si Salonul turcesc.

Castelul Peles este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic din Romania, avand caracter de unicat. Prin valoarea sa istorica si artistica ramane unul dintre cele mai importante si frumoase monumente din Europa.