Palatul Parlamentului (Casa Poporului) Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Str. Izvor, nr. 2-4
Program: 10:00 - 16:00 | Zilnic
Telefon: 0213/113.611
Fax: 0213/120.902
Website: www.cdep.ro
E-mail: cic@cdep.ro

Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului (in sectorul 5), pe locul care astazi se cheama Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest si nord-vest, Bulevardul Natiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertatii la est si Calea 13 Septembrie la sud. A fost construita intre anii 1984 si 1989 fiind cea mai grandioasa constructie administrativa din Europa.

Palatul Parlamentului, sau Casa Poporului, asa cum a fost cunoscuta in perioada comunista, este una dintre cele mai impresionate cladiri din lume. Cladirea este inscrisa in Cartea Recordurilor, la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul doi in lume dupa cladirea Pentagonului. Din punct de vedere al volumului, se afla pe locul trei in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic si depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Pentru constructia sa a fost necesara demolarea a peste 7 km² din vechiul centru al capitalei. O data cu demolarea cartierelor au disparut si cladiri importante precum Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale sau Stadionul Republica.

In fata Palatului Parlamentului se deschide Piata Constitutiei (serveste ca loc de desfasurare pentru spectacole, defilari, sarbatoriri) din care porneste apoi bulevardul Unirii (fost Victoria Socialismului), pe care Ceausescu l-a dorit mai lat decit Champs Elysees. Intreaga artera este presarata cu fantani mai mari sau mai mici, bogat ornamentate in piatra si al caror nivel estetic a atras numeroase controverse.

Desi este mai cunoscut pentru marime decat pentru finetea arhitecturala, Palatul Parlamentului prezinta unele elemente interesante. El este un amestec din mai multe stiluri. Precum o mare parte din cladirile romane de data recenta, se prefera stilul eclectic, cu influenta indispensabila a neoclasicismului. Mai modeste, influentele vestice se fac resimtite, mai ales dinspre partea spatiului german. Neo-barocul nu lipseste din amestec. Partea mai spectaculoasa vine totusi din respectul pentru valorile romanesti, abordandu-se arhitectura brancoveneasca si inserandu-se simboluri emblematice pentru spatiul romanesc. Pana si materialele de constructie trebuiau sa fie din Romania. Lucrarea a fost pusa la punct de 700 de arhitecti, aflati sub conducerea Ancai Petrescu.

S-au folosit 1.000.000 m³ de marmura, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de otel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de bazalt, 900.000 m³ de esente de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 m³ de sticla, 2.800 de candelabre, 220.000 m² de covoare si 3.500 m² de piele. Casa Poporului are o inaltime de 84 m, 12 nivele la suprafata si 8 in subteran, o suprafata de 330.000 m² si este construita in forma de piramida fara varf.

Impartit in 21 de corpuri, edificiul cuprinde spatii monumentale, sali fastuoase, saloane mari si holuri de dimensiuni generoase cu multe detalii ornamentale. Adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 m² si 1.500 m² fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 m², doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si, respectiv, de 850 de locuri, dar cea mai mare parte a cladirii este inca nefolosita. Toate acestea au o suprafata de 265.000 m².

Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial.

In prezent, Casa Poporului adaposteste cele doua componente ale legislativului, Camera Deputatilor si Senatul. Cea mai impresionanta incapere a Casei Poporului e Sala de Plen a Camerei Deputatilor, acoperita cu o cupola din sticla mata verde si albastra, sustinuta pe un cadru de alama. Peretii sunt placati cu marmura de Gura Vaii si Antigua (marmura verde), adusa din Irak, iar usile din lemn de nuc masiv. Mobilierul tapitat cu piele e si el unul de lux, ca si dotarile pentru intercomunicatii. Alte sali impresionante sunt: Sala Unirii, Sala C.A. Rosetti, Sala Take Ionescu, Sala Ion I.C. Bratianu, Sala A.I. Cuza, Sala Nicolae Iorga, Sala Nicolae Balcescu sau Sala Drepturilor Omului.

Decoratiunile interioare ale Palatului Parlamentului sunt la fel de celebre ca si cladirea insasi, aici existand 2.800 aplice si plafoniere, mobilier facut pe comanda, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele. Toate covoarele au fost lucrate manual la Cisnadie si, fie sunt dintr-o singura bucata, fie au fost asamblate in salile respective. Circa 3.500 tone de cristal au fost folosite pentru candelabre. Candelabrul cel mai mare este in sala mica a Parlamentului, cantareste 3 tone si foloseste 7.000 de becuri, dar mai exista si altele, cum ar fi cel din sticla de Medias din Sala Drepturilor Omului.

Au fost alese lambriurile din lemn pentru finisajele interioare, din esente de nuc, cires, paltin, frasin, stejar, dar si marmura de Ruschita, Moneasa, Alun si Gura Vaii. Marmura de Ruschita placheaza si ea abundent salile si holurile Palatului. Sala Nicolae Iorga a fost decorata in stil german pentru a imita amenajarea Palatului Peles. In Sala Nicolae Balcescu, peretii sunt din marmura roz de Ruschita, iar draperiile cu brocarturile sunt tesute la Sighisoara din matase. Aici a fost folosit, pe langa cele mai scumpe esente romanesti de cires, si lemnul de mahon primit cadou de la Mobutu Sese Seko. In sala I.C. Bratianu s-au folosit chiar si draperii din catifea rosie cu fir de aur si argint lucrate manual de calugaritele de la manastirile Agapia si Varatec.

Colectia de arta a Camerei Deputatilor s-a constituit incepand cu anul 1993 avand initial 83 de piese. Astazi patrimoniul institutiei cuprinde 3.325 de piese, lucrari de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa provenind din transferuri, achizitii si donatii. Un numar de 1.769 de piese ambienteaza spatiile reprezentative ale Camerei Deputatilor, restul constituind fondul pe baza caruia se organizeaza expozitiile temporare de la Sala „Constantin Brancusi”.

Expozitiile de la Sala Constantin Brancusi sunt deschise publicului larg. Atat prin activitatea de ambientare cat si prin proiectele si programele culturale derulate la Sala „Constantin Brancusi”, Secretariatul Serviciilor Camerei Deputatilor urmareste sa puna in valoare arta romaneasca contemporana, ca gest al valorii europene de care da dovada Romania. La parter se alfa si un Muzeu al Parlamentului, in care se gasesc diverse decoratii, documente istorice, statui ale unor politicieni si figuri istorice sau tablouri ale unor pictori de curte ai lui Ceausescu, precum Sabin Balasa.

Casa Poporului a fost inclus intr-o lista de 21 de "constructii bizare si aparte din lumea intreaga" alcatuita de siteul american BuzzFeed din care mai fac parte cladiri inedite din Abu Dhabi, Suedia si Franta. Palatul Parlamentului din Bucuresti ocupa lucul 5 in lista, insotit de descrierea: "Construita in era Uniunii Sovietice, simbolul stalinist este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume. Este atat de mare incat poate fi vazuta chiar din spatiu".