Castrul Apulum

Localitatea: Alba-Iulia
Judet: Alba
Adresa: Str. Lalelelor, nr. 37
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Primaria Alba-Iulia
Telefon: 0258/819.462
Website: www.apulum.ro
E-mail: -

Castrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai importante centre ale stapanirii romane de pe teritoriul Daciei. El a fost construit in zona fostei asezari dacice Apoulon. Construirea castrului a fost determinata de cantonarea in aceasta zona a Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), dislocata din Vindobona, actualul oras Viena. Apulum, fosta capitala a dacilor apuli, a devenit in perioada romana cel mai mare oras din Dacia. Era amplasat pe locul unde se afla astazi municipiul Alba Iulia. In anul 168 d.Hr a devenit resedinta guvernului general al celor 3 Dacii, eclipsand definitiv vechea metropola Ulpia Traiana Sarmizegetusa. A fost totodata un puternic focar de romanizare a Transilvaniei de sud-vest si a continuat sa existe si dupa retragerea aureliana, pana la edificarea Balgradului, Alba Iulia de astazi.

Pentru ca era propus drept un castru permanent, castrul Apulum a fost unul dintre cele mai mari din Dacia romana. Castrul de forma patrulatera, avand o suprafata de aproximativ 37 ha (750*500 m) era prevazut cu cate o poarta pe fiecare latura. Din Castru se mai pot reconstitui in prezent latura de sud a zidului, a carui grosime variaza intre 1,5 m – 2 m si Poarta “Principalis Dextra”, flancata de cele doua turnuri a caror fundatie se poate vedea. Viata orasului a continuat si dupa parasirea Daciei de catre administratia romana. Viata urbana de odinioara a decazut insa nu s-a stins. Apulum a continuat sa fie locuita si pe ruinele ei s-a ridicat cetatea si orasul Alba Iulia de azi.

Materiale din vechiul castru roman s-au folosit la ridicarea cetatii medievale. In prezent, castrul, partial reconstruit, este inclus in „Traseul celor trei fortificatii”, un obiectiv turistic ce le ofera vizitatorilor orasului Alba Iulia posibilitatea de a calatori in timp de-a lungul a doua milenii de istorie, printre vestigiile a trei fortificatii, din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeasi locatie, fiecare noua cetate incluzand-o pe cea veche: Castrul Roman Apulum (106 d.Ch.), Cetatea Medievala Balgrad (sec. XVI-XVII) si Cetatea Alba Carolina, fortificatie de tip Vauban (sec. al XVIII-lea).

Castrul se gaseste in localitatea Alba Iulia.