Castrul Arutela

Localitatea: In apropiere de statiunea Calimanesti-Caciulata
Judet: Valcea
Adresa: Intre localitatile Pausa si Caciulata, in punctul „Poiana Bivolari”.
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Primaria Calimanesti
Tel: 0250/750.080
E-mail: -

Castrul roman Arutela este un monument istoric aflat intre localitatile Pausa si Caciulata (Rm. Valcea), ce dateaza din epoca romana, aproximativ din anii 137 - 138 d.H. Odinioara era cea mai importanta fortificatie romana din jurul masivului Cozia si principala cale de legatura a Daciei Inferior cu Dacia Superior. Zidul ce inconjoara incinta a fost construit din blocuri de piatra, avea turnuri in colturi si turnuri care flancau poarta. In interior, lipite de ziduri erau baraci cu materiale si grajduri, pe deasupra carora exista o punte pentru patrula de supraveghere. Organizarea stradala in incinta se compunea din via praetoria, o alee ce se intersecta cu via principalis, pe care se afla cladirea comandantului praetorium. Resedinta comandantului Pretorium era construita dupa modelul unei locuinte aristrocratice romane, avand adeseori un sistem de incalzire prin pardoseala (hippocaust). Alte cladiri erau destinate salii in care se adunau soldatii, pavilioanelor sau atelierului de fierarie.

Planul castrului roman se incadreaza in tipicul unei tabere romane obisnuite si nu a suferit modificari in ceea ce priveste structura de-a lungul timpurilor. Castrul este inconjurat de ziduri, nu deosebit de inalte sau solide, romanii fiind adeptii luptelor in camp deschis. In afara acestora se gaseau santuri de aparare sapate in forma literei V, iar in unele cazuri in zona din fata santurilor erau mai multe gropi camuflate, care aveau cate un par ascutit in mijloc si pe care romanii le numeau „crini” (lilia).

Castrul avea forma patrata, o mare parte din el fiind insa distrusa atat de revarsarile Oltului, cat si de aparitia, la inceputul secolului al XX-lea, a unui terasament de cale ferata. Ca orice castru roman, el era orientat cu fiecare dintre laturi in dreptul unui punct cardinal. Daca principala intrare, porta pretoriana, se afla spre rasarit (reconstituita in anii ’80 – n.a), porta decumana, aflata la Vest, a ramas in continuare necunoscuta. La nord si sud se aflau portile dextra si sinistra. La 20 de metri spre rasarit de poarta pretoriana a fost descoperit drumul strategic roman din valea Oltului, lat de sase metri si pavat cu blocuri mari de piatra. Legionarii din castrul Arutela aveau misiunea de a supraveghea, intretine si asigura circulatia pe acest drum spre Transilvania. Arutela facea parte, alaturi de celelalte castre din jurul Masivului Cozia, dintr-o linie de aparare pentru oprirea atacurilor dinspre zona deluroasa de la rasarit.