Castrul Germisara

Localitatea: Geoagiu
Judet: Hunedoara
Adresa: Se afla localizat pe "platoul Turiac" la sud de satul Cigmau, la 2 Km de Geoagiu
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Contact: Primaria Geoagiu
Telefon: 0254/248.880
E-mail: -

Localitatea antica Germisara este situata in bazinetul depresionar amplasat in partea sudica a muntilor Metaliferi, aproape de terasele Muresului, fiind bine cunoscuta datorita proprietatilor curative a apelor termale. Germisara cuprindea in antichitate castrul militar cu canabae, si termae-le. Castrul gazduia unitatea militara Numerus Singulariorum Britannicorum, care veghea drumul imperial strategic ce unea capitala Daciei Traine, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, de marele oras Apulum, astazi Alba Iulia. Pe acest drum se transporta aurul din Apuseni.

Castrul roman Germisara, cunoscut de altfel ca si castrul roman de la Cigmau, a fost un castru de unitate auxiliara, alaturi de o asezare civila, localizat la sud de satul Cigmau, in imediata apropiere de localitatea Geoagiu, judetul Hunedoara. Pana in anul 1990 pe intreaga suprafata a castrului au fost efectuate lucrari agricole, ce au dus la distrugerea partiala sau in unele portiuni totala, a zidurilor. In decursul timpului, tot din aceasta zona, a fost recuperata piatra de catre locuitorii asezarilor din apropiere. Abia in anul 2000 au inceput sapaturi la situl arheologic situat intre localitatile Bobalna si Geoagiu, pe malul drept al raului Mures, la punctul Dealul Uriesilor, aflat la aproximativ 8 km de complexul termal roman Germisara.

Castru a fost ridicat de romani pe culmea unui deal cunoscut astazi al Uriesilor. Castrul de la Cigmau avea 320 metri lungime si 170 metri latime. Era legat printr-un drum secundar de circa sapte km, pavat cu dale de piatra, de „Thermae Germisara“ – baile romane care au lasat in urma statiunea balneoclimaterica de astazi - Baile Geoagiu . Din acest drum s-a conservat foarte bine o portiune de 165 de metri care poate fi parcursa. In acest castru erau cantonati aproximativ 500 de soldati romani.

Ruinele Castrului roman Germisara se afla la circa doi kilometri sud-est de satul Cigmau, doi km de Geoagiu si la circa sapte kilometri sud de Baile Goagiu .